Şirketlerin genel müdür ve finans yöneticileri dikkat
Şirketlerin genel müdür ve finans yöneticileri dikkat: Damga vergisi büyük sorunlara yol açabilir
Değerli DÜNYA okurları, damga vergisi ile ilgili konulara zaman zaman değiniyorum. 29 yıllık vergici ve avukat olarak mantığına ve gerekliliğine en inanmadığım ve kaldırılması gerektiğini savunduğum bu verginin şirketler için büyük potansiyel riskler oluşturabildiğini müşahade ediyorum.
Kurumsallaşmanın cezası mı?
Damga vergisi öyle bir vergi ki kaydınız kuydunuz yoksa kayıt dışı çalışıyorsanız korkmanız gerekmiyor. Büyüdükçe, kurumsallaştıkça, her şeyi olabildiğince kayıt altına almaya çalıştıkça bu alandaki maliyet ve riskiniz artabiliyor. Bu vergi adeta kurumsallaşmanın, büyümenin cezası gibi.
Farkında olunmayan tehlike
Şirketler değişik birimleriyle her gün çeşitli ticari muameleler yapmakta. Bu muameleler sırasında da çeşitli ihtiyaçları karşılamak ve veya tecrübeler çerçevesinde sorunları engelleyebilmek için yazılı belgeler üretmekteler. Bu belgeler çoğu zaman ya hiç vergici gözüyle elden geçirilmemekte ya da başlangıçta geçirilse bile sonrasında zaman içinde uğradığı değişikliklerle riskli hale gelebilmektedir.
Bazen de mali idare üretilen kâğıtları bizlerden farklı şekilde değerlendirebilmekte, ya matrah açısından ya da vergiye tabi olup olmama açısından riskin olmadığı ya da vergisinin ödendiği düşünülen belge sorun oluşturabilmektedir.
Satın alma ve satış bölümleri risk yaratıyor olabilir
Şirketlerin mali işler bölümleri şayet satış veya satın alma bölümlerinin proseslerine yeterince hâkim değilse, onların ve vergi uzmanlarının görüşü alınmamışsa oluşan riskler şirket için bir sürprize dönüşebilmektedir.
Yarattığınız belgeler sözleşme anlamına gelebilir
Değerli yöneticiler siz belki öyle olmadığını sanabilirsiniz ancak şirketinizde oluşturulan bir kısım belgeler damga vergisinin konusuna giriyor olabilir.
Mutlaka bir uzmana yaratılan belgenin damga vergisine tabi olup olmayacağını inceletin.
Bir belgeyi kullanmaya başlamadan veya imzalamadan önce mutlaka vergisel yükleri açısından da inceletmekte fayda var.
Belki kaçınabilmek mümkün olabilir
Belki üretilen belgeyi başka şekilde üreterek, vergi riski yaratmadan aynı sonucu elde etmek mümkün olabilir. Ya da vergi riski ile oluşabilecek hukuki yarar mukayese edildiğinde o belgenin oluşturulmamasına karar verilebilir.
Devlet kurumlarına verilen belgeler
Son zamanlarda değişik devlet kurumlarınca işin vergi maliyeti düşünülmeden bir sürü belge istenmeye başlandı. Bu belgelerin vergi riski yaratmasının önüne geçilmesi, kamu birimlerince şirketlerden bir belge talep edilirken gereksiz maliyetler yaratmamaya özen göstermelerinin yerinde olacağını düşünüyorum.
Şirketlerin genel müdür ve/veya finans yöneticisi olsam ne yapardım?
Bir an için durup düşünün. Ya şirketinizin yaptığı tüm alımlar ve satışlar üzerinden binde 9.48 vergi hesaplanması gerekiyorsa?
Hele de imzalanan belge birden fazla nüsha ise ve her nüsha için aynı vergiyi ödemek gerekirse.
En azından yılda bir kez damga vergisi açısından bir risk analizi yaptırmakta fayda var.
Bazı iş alanlarında cirolar çok yüksek ancak işin marjları çok düşük olabiliyor. Damga vergisi riski işin içine girdiğinde düşük marjlı işler yapılamaz hale bile gelebilir.
Ne diyeyim. Aman dikkat...
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar