Obilet, 100 otobüs firmasının 45 milyon TL’lik biletini sattı
Online seyahat bileti sektörü oyuncularından obilet.com, 2014 yılında birlikte çalıştığı otobüs firmalarına yaklaşık 45 milyon TL’lik bilet satışı yaptı. Aylık 2.5 milyon kişinin ziyaret ettiği site, 100’den fazla firmayla çalışıyor
SELENAY YAĞCI - İSTANBUL
Dijital dönüşüm yaşayan otobüs rezervasyonu işinin Türkiye’deki birkaç örneğinden biri olan obilet. com, hedeflerinin üzerinde büyüyor. Sadece 2014 yılında 1 milyondan fazla bilet satan site, birlikte çalıştığı otobüs firmalarına yaklaşık 45 milyon TL kazandırdı. Bilkent Endüstri Mühendisliği mezunu Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak isimli iki genç tarafından kurulan siteye 2 yılda 22 milyondan fazla cihaz üzerinden erişildi. Şu anda 100’den fazla otobüs firması ile anlaşması olan sitenin aylık 2,5 milyon ziyaretçisi oluyor. Mobil uygulaması ise 675 binden fazla telefona indirildi. Obilet.com’da sistem şöyle çalışıyor: Kullanıcıları 100’den fazla otobüs firmasını tek bir ekranda görüntüleyebiliyor, fiyat karşılaştırması yaparak biletini satın alabiliyor. Herhangi bir ek ücret, komisyon ödemeden tek bir butonla biletlerini alabiliyor. Ücretsiz iade imkanı da bulunuyor. Ayrıca web sitesi üzerinden bilet alırken güzergah üzerinde güneşin otobüsü hangi yönde, kaç derece açıyla etkileyeceğini de görüntüleyebiliyorsunuz. Özellikle yaz dönemi yoğunluğunda kullanıcılarına şimdilik yalnızca web sitesi üzerinden sunulan çok özel bir hizmeti daha var. ‘O koltuk senin’ uygulaması ile oBilet.com’da seyahat etmek istediğiniz gün ve saati bildirdiğinizde boş yer yoksa bilgilerinizi bırakabiliyorsunuz. Sistem, herhangi bir rezervasyon iptal olduğunda size hemen bilgi veriyor ve biletinizi alabiliyorsunuz.
EarlyBird’den yatırım aldı
Sitenin ihtiyaçtan doğduğunu vurgulayan Obilet.com Kurucu Ortağı Yiğit Gürocak, tatillerde memlekete gitmek için otobüs şirketlerini tek tek dolaşıp bilet aramaktan yorulunca çareyi biletleri tek elden bulabilecekleri bir internet sitesi ve mobil app tasarlamakta bulduklarını anlatıyor. Başarılı çizgilerinin beraberinde ciddi yatırımları da getirdiğini belirten Gürocak, “Geçtiğimiz günlerde Avrupa’nın en aktif yatırımcılarından Almanya merkezli EarlyBird ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji yatırımı şirketi Aslanoba Capital’den yüklü miktarda yatırım aldık. Miktarı açıklayamıyoruz ama 8 haneli değerlemeye ulaştık” diye konuştu. 2014 yılının hedeflerin karşılandığı ve üstüne çıktığı bir yıl olduğunu kaydeden Gürocak, 2015 yılında bunun oldukça üzerinde seyir ettiklerini ve her ay ortalama 120 binin üzerinde bilet satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Siteye ziyaretlerin büyük bir çoğunluğunun Türkiye’den olduğunu bildiren Gürocak, özellikle yazın ve bayram dönemlerin gurbetçilerin de ilgisi yoğun olduğunu dile getirdi.
Otobüs firmaları ile anlaşmak için birçoğunu bulundukları şehirlerdeki merkezlerine giderek ziyaret ettiklerini anlatan Gürocak, sonrasında anlaşıp, çeşitli teknik entegrasyonları ve testleri gerçekleştirerek sitede yayına aldıklarını ifade etti. Hedeflerinin kullanıcı deneyimini her zaman en üst seviyede tutmak olduğunun altını çizen Gürocak, şunları ekledi: “Aldığımız yatırımları da know how’ımızı da en çok bunun için kullanıyoruz. Daha fazla otobüs şirketi ile anlaşma yapmak, hem mobil uygulamamızı hem de websitemizi geliştirmek için her gün çalışıyoruz.”
Yılda 200 milyon bilet satılıyor
Türkiye’de yılda 200 milyon otobüs bileti satıldığını kaydeden Yiğit Gürocak, sektörün 10 milyar TL’lik bir bilet hacmine sahip olduğunu dile getirdi. Sektörün her yıl tek haneli rakamlarla da büyümesini sürdürdüğünü belirten Gürocak, online potansiyelinin de oldukça yüksek olduğunu söyledi.