Sigorta acenteleri vazgeçilmez
Geçtiğimiz hafta içerisinde sigorta acenteleri neredeyse hop oturup hop kalktılar. Sebebi ise bir gazetede yayınlanan haber. Haber, “Sigorta acenteleri kapanacak, sigorta ucuzlayacak” başlığı ile verilmiş. Tabii ki ortalık karıştı. Bu demecin sahibi, dünyanın dev kuruluşlarından SAP’nin Türkiye Satış Direktörü Bülent Karal. Haber, SAP’nin 6 Mart’ta sigorta sektörüne yönelik etkinliğinin tanıtım toplantısında bir gazetecinin röportajı ile ortaya çıkmış.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, acentelerin, sigorta sektörünün dağıtım kanalları içerisinde her geçen yıl kan kaybetse de payı büyük. Uzun yıllar daha böyle kalacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’de 17 bin sigorta acentesi var ve bu sektörün yaklaşık yüzde 65 prim üretimini gerçekleştiriyor. Fakat bu pastadan büyük payı alabilen acenteler dahi işlerini, eski usul ‘eş-dost-akraba’ karşılıklı ilişkilerle yürütüyor. Gelişen dünyadaki trendleri özümseyen veya bu konuda yatırım yapanların sayısı hala çok az.
Acenteler bir süre daha vazgeçilmez kalacaklar, ama çağımızda teknoloji de hızla tercih değiştiriyor. Y ve Z kuşağının sigortalanabilecek bir değeri oluştuğunda, onu da teknolojiyi kullanarak satın alabileceği bir ihtimal. Bu nedenle sigorta şirketleri nasıl teknolojiye büyük yatırımlar yapıyorlarsa başta acenteler olmak üzere dağıtım kanalları da teknolojik yatırımlarını sürdürmek zorunda.
Sigorta hala pazarlanan bir ürün
Habere gelince, haberi yapan meslektaşım sigorta sektörüne yakın olmayabilir, anlatılanları dinleyip kendince yorumlayıp ilgi çekeceğini düşündüğü bir başlığı atmış olabilir. Bu, meslektaşımın yaptığı bir yorum. Sayın Karal’ın bu ifadeyi kullanacağını tahmin etmiyorum, çünkü sigorta sektörünü yakından takip eden birisi. Aslına bakarsanız tüm sektörlerde aracıları aradan çıkarırsanız aradaki kâr marjı ve komisyon son alıcıya bir indirim olarak yansıyabilir. Bir buzdolabını internetten firmadan direkt olarak alınca o da ucuzlayacak desek yanlış olmaz. Ama burada unutulan konu, sigortanın hala satışı yapılan, pazarlanan bir ürün olması. Kimse ‘Ben bugün bir sigorta alayım’ diye bilgisayarının başına geçmez.
Acenteler örgütlü gücünü gösterdi
Haber sonrası benim telefonlarım susmadı. Bütün dernek yöneticileri ve acenteler beni arayıp nasıl böyle talihsiz bir açıklama yapıldığını sordular. Sayın Karal, SigortaHaber e-gazete’ye demeç vererek yanlış anlaşıldığını belirtti. Bu son olay da, ancak örgütlü bir gücün, güç olabileceğini bize gösterdi. Ben de, acenteler aynı tepkiyi komisyonları sıfıra indirildiğinde de gösterebilselerdi diyorum…