Sermaye piyasasında finansal raporlamaya ilişkin yenilikler

Hüseyin YURDAKUL - Sermaye Piyasası Kurulu, Uzman

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun 14’üncü maddesi kapsamında hazırlanan ve 2013 yılının 6 aylık ara dönem finansal raporlarından itibaren uygulanacak olan II-14.1 sayılı “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği” (Tebliğ) sermaye piyasasında finansal raporlama alanında birçok yenilik getirmektedir. Bu yeniliklere kısa kısa aşağıda değinilmiştir.
1. Kapsama giren şirket sayısı artıyor
Tebliğ yatırım fonları ile konut finansmanı ve varlık finansmanı fonları dışında kalan tüm ihraççılar ve sermaye piyasası kurumlarını kapsamaktadır. Tebliğ kapsamına, borsa şirketleri, aracı kurumlar, portföy yönetim kuruluşları, borsa dışı halka açık şirketler, yatırım ortaklıkları, ipotek finansmanı kuruluşları, varlık kiralama şirketleri, merkezi takas kuruluşları, merkezi saklama kuruluşları, veri depolama kuruluşları, derecelendirme kuruluşları, değerleme kuruluşları ve bağımsız denetim kuruluşları girmektedir.
2. Türkiye muhasebe standartları uygulanacak
Tebliğ ile finansal tablolarının hazırlanmasında Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan Türkiye muhasebe standartları esas alınacak.
3. Yatırım ortaklıkları bireysel finansal tablo hazırlayacak
Konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan yatırım ortaklıkları, konsolide finansal tablolar yanında bireysel finansal tablolarını da hazırlayacak ve konsolide finansal tabloları ile birlikte kamuya açıklayacaklar. Yatırım ortaklıklarının gerekli organizasyonu sağlayabilmeleri bakımından, söz konusu düzenlemenin, 01.01.2014 tarihinden sonra başlayan hesap dönemlerine ait ilk ara dönem finansal raporlardan itibaren uygulanması öngörülmüştür.
4. TTK düzenlemeleri ile uyumlu faaliyet raporları
Faaliyet raporlarının hazırlanmasında yeni TTK’nın 516/III maddesi uyarınca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan “Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri yanında ilave olarak belirlenen hususlar esas alınacak; ancak faaliyet raporlarının kamuya açıklanmasındaki süreler bakımından bu tebliğ hükümleri uygulanacaktır. Faaliyet raporlarında açıklanacak bilgilerden ticari sır niteliğindekiler, ticari sır niteliğini korudukları süre boyunca faaliyet raporlarında yer verilmeyebilecek; söz konusu bilgiler ticari sır niteliğini kaybettikleri tarihten sonraki ilk faaliyet raporlarında açıklanacak.
5. Sorumluluk beyanlarını imzalayacaklar netleşiyor
Yönetim kurulu, Kurumsal Yönetim İlkeleri uyarınca seçilecek denetim komitesini, denetim komitesi bulunmaması halinde ise üyeleri arasından en az bir üyeyi, finansal raporlamadan sorumlu olarak belirleyecek. Sorumluluk beyanını finansal raporlamadan sorumlu yönetim kurulu üyeleri ile işletme genel müdürü veya finansal raporlamadan sorumlu yöneticinin imzalaması gerekmektedir.
6. Borsa şirketlerinin finansal raporlarının kamuya açıklanma süreleri kısalıyor
Borsa şirketlerinin finansal raporların kamuya açıklanmasına ilişkin süreler kısaltılmakta ve gün bazında belirlenmektedir. Borsa şirketlerinin finansal rapor bildirim sürelerine, eski düzenleme ve yeni düzenleme kapsamında karşılaştırmalı olarak tabloda yer verilmektedir.
    3 ve 9 aylık    6 aylık    Yıllık
    Eski    Yeni    Eski    Yeni    Eski    Yeni
Konsolide finansal raporlar    6 Hafta
(42 Gün)    40 Gün    8 Hafta
(56 Gün)    50 Gün    14 Hafta
(98 Gün)    70 Gün
Konsolide olmayan finansal raporlar    4 Hafta
(28 Gün)    30 Gün    6 Hafta
(42 Gün)    40 Gün    10 Hafta
(70 Gün)    60 Gün

Sermaye piyasası araçları borsada işlem gören banka, sigorta, finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketleri, finansal raporlarının kamuya açıklanmasında, kendi özel mevzuatında düzenlenmiş olan sürelerin, tebliğ ile düzenlenmiş sürelerden daha kısa olması halinde, söz konusu sürelere; aksi takdirde tebliğde düzenlenen sürelere uymakla yükümlüdürler.
7. Finansal raporların kamuya açıklanması usul değişiyor
Finansal raporların, “Kurula ve borsaya bildirimi” yaklaşımı terkedilip, “kamuya açıklanma” yaklaşımı benimsenmektedir. Borsa şirketleri finansal raporlarını, yönetim kurulunun karar aldığı gün veya sonraki ilk iş günü son seans kapanışı ile gün sonu arasında; diğer bir deyişle, yönetim kurulu kararının alındığı gün içinde 17:40 ila 24:00 ve izleyen ilk iş günü saat 17:40 ila 24:00 arasında Kamuyu Aydınlatma Platformu vasıtasıyla kamuya açıklayacak.
8. Faaliyet raporlarına bağımsız denetim yükümlülüğü geliyor
Önceki düzenlemelerde sadece finansal tablolar bağımsız denetime tabi iken, tebliğ ile yeni TTK’nın 397/I maddesine uygun olarak, yıllık ve ara dönem finansal tabloların yanında yıllık ve ara dönem faaliyet raporlarının da, bu raporlarda yer alan finansal bilgilerin denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hususunda bağımsız denetime tabi tutulma yükümlülüğü getirilmiştir.
9. Muafiyetlere tek çatı altında toplanıyor ve yenileri geliyor
Tebliğ ile;
a) İşlem sıraları 30 iş gününden fazla süre ile durdurulan şirketler, borsa kotundan sürekli olarak çıkarılan şirketler, faaliyetleri geçici durdurulan sermaye piyasası kurumları, tasfiye halinde bulunan şirketler ile halka arz edilmeksizin pay dışında sermaye piyasası aracı ihraç edenler ara dönem (3, 6 ve 9 aylık) finansal rapor;
b) Gelişen İşletme Piyasaları (GİP) ve Serbest İşlem Platformu (SİP) şirketleri 3 ve 9 aylık ara dönem finansal rapor;
c) GİP ve SİP şirketleri, varlık kiralama şirketleri ile sermaye piyasası araçları borsada işlem görmeyen yatırım kuruluşları ara dönem (3, 6 ve 9 aylık) faaliyet raporu düzenleme yükümlülüğünden muaftır.