Pahalıda talep az, ucuz konut zamanı geldi
KONUTDER'in yeni başkanı Altan Elmas, gayrimenkulde lükse talebin azaldığını belirterek, “Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir" dedi.
LEYLA İLHAN
Gayrimenkul sektörünün önemli derneklerinden KONUTDER, iki hafta önce başkanlık seçimine gitti. Derneğin eski başkanı Ömer Faruk Çelik, yerini Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas’a bıraktı. Altan Elmas, bir grup basın mansubuyla yaptığı toplantıda hem KONUTDER’in yeni politikalarını hem de gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.
Elmas, KONUTDER olarak yeni dönemde gündemlerine kentsel, dönüşüm, imar yönetmeliği, müktesep hak, yabancıya satışın artırılması, gayrimenkul sertifikası ve orta gelir gurubuna yönelik konut üretimini aldıklarını belirterek, “2016 yılında gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinin çok üzerinde, 7.2 büyüdü. Büyüme hızı yavaşlamayan tek sektör olduk. 2017’de de böyle bir gelişme bekliyoruz” dedi. Bu büyüme oranlarıyla istihdama en fazla katkı sağlayan sektör konumuna geldiklerini de dile getiren Elmas, “Sadece 2017 yılında 154 bin ek istihdam sağladık. Bize en yakın sektör 49 binle perakende sektörü oldu” diye konuştu.
Yeni dönemde bugüne kadar üzerine çok fazla yoğunlaşamadıkları alt gelir grubuna yönelik konut üretimi üzerine de çalışmalar yapacaklarını açıklayan Altan Elmas, “Artan arsa maliyetleri istemediğimiz bir şekilde sektörü talebin sınırlı olduğu piramidin üstüne doğru itiyor. Ancak talep aşağıda” dedi.
Bu yükselişin öncelikle arsa maliyetlerinden kaynaklandığını aktaran Elmas, “Arsa pahalı olunca oraya yapılan proje de zorunlu olarak pahalı bir proje oluyor. Arsa bir proje maliyetinin yüzde 50’sini oluşturunca, ayrıca rekabet, lüks ve büyük konut üretimi oldukça fiyatlar ister istemez 7 bin ile 10 bin TL seviyesine geliyor” dedi. Sektörde maliyetlerin düşmesi için mimari tarzda düzenlemelerin yapılması gerektiğini aktaran Altan Elmas, “Çok büyük evler yerine daha küçük evler yapılabilir. Ayrıca devlet tarafından yapılan ihalelerde de arsa payı yüzde 25’le sınırlandırılabilir. Aynı şekilde fiyatlara da bir sınır koyabilir” diye konuştu.
Yabancıya tanıtıma çıkacaklar
Mütekabiliyet yasasından sonra yabancıya satılan kunutun 4.5 milyar dolar seviyesine geldiğini kayde eden Elmas, yabancıya satışta KDV’nin kaldırılması ve vatandaşlık hakkının çıkmasının ellerini rahatladığını belirtti. Daha fazla konut satmak için yurt dışında pazarlama atağına geçeceklerini anlatan Elmas, bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracaklarını söyledi.
Sertifikanın yaygınlaşması için düzenleme şart
Gayrimenkul sertifikasını da değerlendiren Elmas, sektör için önemli bir gelişme olan mevcut gayrimenkul sertifikasında SPK tebliğinin son derece kısıtlayıcı olarak yorumladı. Sektördeki tüm firmaların TOKİ altında proje yapmasının mümkün olmadığını sertifi kanın yaygınlaşması için “Konut edinimden ziyade menkul kıymet olmalı. Ayrıca blok yerine daire satışı gelmeli. Çünkü bir kentsel dönüşüm projesinde hak sahipleri kendi bloklarının buna konu olmasını istemeyebilir. Ayrıca sertifika satışından elde edilen gelir 10’arlık dilimler şeklinde ve 3 yıl içinde müteahhide veriliyor. Böylesi uygulamalar sertifikanın yaygınlaşmasını engelliyor” dedi.
Yeni konut üretiminin 300 bini dönüşümden gelmeli
Gelecek 20 yıl boyunca sektörün gündeminde kentsel dönüşümün olmasını beklediklerini kaydeden Altan Elmas, “Bu nedenle dönüşümün daha da ivmelenmesini üretim potansiyelimizin bu alana kaymasını bekliyoruz” dedi. 6.5-7 milyon konutun dönüşmesi gereken Türkiye’de 5 yılda çok az mesafe aldıklarını aktaran Elmas şöyle konuştu: “Yılda 1 milyona yakın yeni konutun üretildiği Türkiye’de bunun 300 bininin kentsel dönüşüm kaynaklı olması gerekir. Bunu 300 bin seviyesine getirirsek ancak 20 yılda dönüşümü tamamlarız.”