Protestolar ekonominin hızını kesti
Mısır’da 2011 yılı büyüme beklentileri sert bir şekilde aşağı çekiliyor.
İSTANBUL - Mısır’daki yönetim karşıtı gösteriler, ülke ekonomisine günlük ortalama 310 milyon dolara mal oldu. Yatırım Bankası Credit Agricole’ün hazırladığı raporda, bu yıl için ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYİH) beklenen büyüme oranını, protestolar nedeniyle yüzde 5.3’ten yüzde 3.7’ye çekerek, aşağı yönlü revize etti.
Mısır’da bir haftayı aşan protestolar sırasında Mısır Borsası‘nda işlem yapılamadı. Hafta boyunca bankaların da kapalı olduğu ülkede, birçok fabrika üretimini durdurdu, yabancı yatırımcılar da yatırımlarını askıya aldı. Mısır ekonomisi için hayati öneme sahip turizm sektörü de protestolardan ciddi oranda etkilendi. On binlerce turist, şiddet olayları nedeniyle Mısır’ı terk ederken, turizm şirketleri rezervasyonlarını iptal etti.
Maliye Bakanı Samir Rıdvan, ülkeyi sarsan protesto gösterilerinin neden olduğu zararı karşılamak için 5 milyar Mısır Poundu (854 milyon dolar) büyüklüğünde bir fon oluşturulduğunu bildirdi. Rıdvan’ın verdiği bilgiye göre olaylarda araçları, dükkanları ve diğer faaliyetleri zarar görenler fondan yararlanmak için başvuruda bulunabilecek.
Fon, Haziran 2010’da sona eren mali yıldaki bütçe açığının yüzde 5’ine, GSYİH’nin yüzde 8.1’ine denk geliyor. Ülkedeki siyesi gerginliğin sermaye akışını tersine çevirebileceği belirtilirken, hükümetin yeni kaynak yaratmakta zorluk çekebileceği belirtiliyor.
Kredi notları düşürüldü
Protestoların ekonomiye olumsuz yansımaları nedeniyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Mısır’ın kredi notunu bir basamak düşürdü. Açıklamada, Mısır’ın “BB-” olan kredi notunun bir kademe düşürülerek ‘’BB’’ yapıldığı belirtildi. Moody’s ve Standard & Poor’s da bu hafta Mısır’ın kredi notunu düşürmüştü.