Plastik torba sorunu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Plastik çarşı pazar torbaları, sağa sola atılınca, çevre kirliliği hepimizi rahatsız ediyor. Torbalardan sonra en fzla göze batan ve çevreyi kirleten plastik maddeler pet şişeler. 

Plastik, petrolden elde edilen bir madde. Plastiğin bir defa üretildi mi, bir daha yok olmama özelliği var. Bu nedenle sonsuz “geri dönüşüm” imkanına sahip. 

Günümüzde plastik torbayı, pet şişeyi, plastik gıda ambalajlarını hayatımızdan tamamen çıkarmak zor görünüyor. Çare, bunların dönüşümünü sağlamak. 

Plastiğin en büyük özelliği bir defa üretildiğinde yıllar boyu yok olmaması. Fakat devamlı dönüşüm imkânı var. Açık anlatımıyla, kullanılanı toplayıp tekrar eski haline getirmek mümkün. Türkiye’de yılda 7 milyon ton plastik kullanılıyor. Türkiye Avrupa’da en fazla plastik kullanan 3’üncü ülke. 
Toplam plastik kullanımının yüzde 3’ü plastik torba yapımında kullanılıyor. 250’ye yakın firma torba üretiyor. Yılda 210 bin tonluk plastik torba piyasaya çıkıyor.. 

Pet şişe için kullanılan plastik miktarı ise yılda 200 bin ton. 

Burada sadece plastik torbadan, alışveriş torbasından, çöp torbasından söz ediyoruz. Özellikle sanayi ve ticarette kullanılan plastik ambalaj malzemeleri üretim ve tüketimi de önemli.

Sanayi ambalaj malzemelerinde geri dönüşüm yüzde yüze yakın. Torba ve tüketime dönük ambalaj malzemelerinde geri dönüşüm yüzde 50’ye yaklaşmış durumda. Plastik torbaları ve pet şişeleri, mukavva toplayan çek-çekçiler gibi toplayan yok. Bunlar şehirlerin çöp toplama merkezlerinde ayrılıyor. Büyükşehirlerde toplanan çöpün onda biri plastik maddeler. 

Tahminlere göre yetişkin bir kişi yılda 350-500 plastik torba kullanıp, bir yerlere atıyor. Bazı ülkeler (örneğin Çin) plastik torba kullanımını yasakladı. Bazı ülkeler (örneğin İtalya) plastik torbaların doğa dostu olmasını ve kâğıt torba kullanılmasını kararlaştırdı. Bazı ülkeler (örneğin İrlanda, Fransa) plastik torbaya vergi koyduğundan torbayı kullanmak isteyen kasaya para ödüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018