Türkiye ekonomisi KOBİ’lerin performansı ile büyüyor

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde TOSYÖV, KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu işbirliğinde, Denizbank, Hacettepe Teknokent ve KOBİ Efor Çözüm ortaklığında “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu toplantı geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirildi.

Programda yer alan panelin moderatörlüğünü yapmak üzere Bursa’daydım..

İlk gün akşam yemeğinde, Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Gülener’den merkezin çalışmalarını anlatmasını rica ettim.
BUTGEM’in Bursa ve ülkeye kazandırdığı iş gücü ile ekonominin en büyük çarkı olan nitelikli istihdama büyük güç kattığını vurgulayan Fahrettin Bey; “Otomotiv, tekstil, endüstriyel otomasyon, mekatronik ve hizmet sektörü gibi dallarda 22 kurs programından gündüz ve akşam olmak üzere 18-35 yaşlarında, en az lise veya dengi okul mezunları yararlanabiliyor. Ayrıca Digital baskı operatörlüğü, dokuma operatörlüğü, sac işçiliği, dikiş makinası operatörlüğü, Argon ve Gazaltı Kaynakçılığı kurslarına kayıt olmak isteyenlerden ise en az ilköğretim mezunu olmaları şartı aranıyor. BUTGEM’den mezun olan gençlerin yaklaşık yüzde 80’i istihdama doğrudan katılıyor. Yüzde 20’lik kesim de mesleki gelişim programlarıyla kentin kalkınma hamlesine destek sağlıyor. BTSO ve Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan protokolle Otomotiv Mühendisliği’nde okuyan öğrenciler, BUTGEM’de düzenlenecek olan eğitim programlarına katılacaklar. Bir yıl sürmesi planan eğitimler, mühendis adaylarına teorik bilgilerini uygulamaya dökme imkanı sunarken, aynı zamanda öğrencilerin iş hayatına daha hazır bir biçimde adım atmalarını sağlayacak.” sözleriyle merkezin çalışmalarına yönelik bilgi verdi..

İkinci gün toplantının açılış konuşmalarında ilk sözü alan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin de;
“Ülkemizde girişimciliği geliştirme noktasında çalışmalarımızı yoğunlukla sürdürmekteyiz. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak konusunda da her bölgede eğitim vermekteyiz. Haziran ayına kadar 7 bölgede bu toplantıları gerçekleştirmiş olacağız. KOBİ’lere yönelik ileri teknoloji alanında kümelenme grupları ve bilimsel teknik komitesi oluşturduk. Finansman bir ekonominin sinir sistemi olabilir.

Sadece sinir sistemi ile bir ekonomi yürütmek mümkün değil. Bir iskelet ve kas sistemine ihtiyacımız var. İskelet sistemi ekonominin alt yapı çalışmalarıdır. Kas sistemi ise teknolojik dönüşümdür. Hepimiz hızlı bir şekilde devam eden bu dönüşüme ayak uydurmalıyız. KOBİ’lerin ileri teknoloji odaklı büyümesine büyük önem veriyoruz” dedi.

Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız ise; “Türkiye’de 3 milyona yakın KOBİ’nin Türkiye’deki kredilerden aldığı payın yaklaşık yüzde 24 olduğuna dikkati çekerek bir çok projeyi yaşama geçirmekteyiz” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
Toplantıya ev sahipliği yapan ve “Türkiye’mizin sadece bugününü değil, geleceğini de kurgulamalıyız” diyen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da; “İş dünyası temsilcileri olarak bütün zorluklara ve engellere karşı Türkiye’nin geleceği için yatırıma ve üretime devam edeceğiz. Zaferin cephanesi üretimdir. Ürettikçe kazanacağız, kazandıkça büyüyeceğiz, büyüdükçe güçleneceğiz. Gerek yurt dışı pazarlara açılmak isteyen firmalarımıza, gerekse de nakit sıkışıklığı çeken firmalarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz.
Küresel Fuar Acentesi Projemiz kapsamında KOSGEB kaynaklarından firmalarımıza 10 milyon TL’den fazla destek sunduk. Ur-Ge ve kümelenme projeleri kapsamında da KOBİ niteliğindeki bine yakın firmamıza toplamda 170 milyon TL’ye ulaşan desteklerden yararlanma imkanı oluşturduk. Finans kaynaklarına erişim ve nakit sıkışıklığı yaşayan işletmelerimizin kullanımına da Halkbank ile yaptığımız anlaşma kapsamında 60 milyon TL kaynak aktardık. TOBB öncülüğünde hayata geçirilen Nefes Kredisi’ne en fazla katkıyı sağlayan odalar arasındayız. Oluşturulan 5 milyar TL’lik kredi hacmi ülke ekonomimize de nefes aldıracak” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Moderatörlüğünü yaptığım panel de ; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Deniz Bank ve Kredi Garanti Fonu yetkilileri –uzmanları tarafından KOBİ ve girişimcilere yönelik yeni uygulamaları ve destekleri içeren bilgileri sundular.

Soru-cevap bölümünde ise yaklaşık 15 katılımcının 40 civarındaki sorusuna uzmanlar verdikleri cevaplar sonrası panel sona erdi..

Katılımın yoğun olduğu ilgiyle izlenen toplantıdan aktarabildiklerim özetle bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar