Şubat ihracatı ümit verici
Şubat ayında ihracat gelirindeki artış, üretim artışının az da olsa başladığını gösteriyor. Şubat ayı ihracat gelirindeki artışın bir başka önemi, önümüzdeki aylarda da ihracat gelirlerinin belli ölçüde artacağını işaret etmesidir.
Ekonomi için önemli olan iç ve dış talebin canlanmasına bağlı olarak üretim artışıdır.
Üretim artışı hem istihdamda özlenen artışın kapısını açacak hem de gelir artışını sağlayacaktır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre şubat ayında ihracat geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. İhraç ettiğimiz malların ağırlığı yüzde 10.2 artarken, ihracat geliri yüzde 5.1 arttı.
Ya daha çok malı daha ucuza ihraç ediyoruz ya da giderek yükte ağır, parada ucuz ürünleri ihraç etmeye başladık. 2017 yılının ilk 2 ayındaki ihracat geliri artışı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 oranında artış gösterdi.
Son 12 aylık ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 2.6 artışla 143 milyar 218 milyon dolara ulaştı. Şubat ayında tarım sektörü ihracat gelirinde yüzde 2.4 azalma oldu.
Sanayi sektörü ihracatının yüzde 6.0 oranında artması, aylık ihracat gelirinde yüzse 5.1 artışı sağladı. Ancak sanayi sektörü içinde alt sektörlerde de ihracat artış oranları farklı oldu. Sanayi sektöründeki yüzde 6.0 artışın arkasında kimyevi mamuller ve hammaddeler ihracatındaki yüzde 18.6 oranındaki artış var. Kimyevi maddeler ve mamulleri toplam ihracat gelirinin yüzde 11.9’u büyüklüğünde.
Sanayi mamulleri ihracat gelirindeki artış ise ayın ortalama yüzde 5.1 artış oranının gerisinde kaldı. Toplam ihracat gelirinin yüzde 62.4’ü büyüklüğünde olan sanayi mamulleri ihracatı yüzde 4.4 arttı.
İhracatta sanayi sektörü ağırlığını koruyor. Toplam ihracat gelirinde otomotiv sanayinin payı yüzde 19.7 oranında. Otomotivi yüzde 11.4 pay ile hazır giyim ve konfeksiyon sanayi izliyor. Elektrik ve elektronik sanayinin ihracat geliri toplam ihracat gelirinin yüzde 6.2’si, makine ve aksesuvarları ihracatı yüzde 3.9’u dolayında.
Dikkati çeken mücevher ihracatının giderek daha büyük gelir elde eder hale gelmesi. Şubat ayında toplam ihracat gelirinde mücevher ihracatının payı yüzde 2.3 oldu.
Toplam ihracat gelirinde mücevher ihracatının payı yüzde 1.2 iken, savunma ve havacılık sanayinin payı yüzde 1.1 oranında.
Havacılık ve savunma sanayi kilo başına en yüksek ihracat geliri sağlayan sektör. Kilo başı ihracat geliri geçen seneye göre 12.7 dolar artış göstererek 33 dolara ulaştı. Bütünü ile şubat ayı ihracatındaki artış, dış talepteki canlanmanın işaretidir.
Şubat ayında hükümetin aldığı tedbirlerle iç talepte belli bir canlanma oldu. İhracat rakamları iç talepteki canlanmaya benzer şekilde dış talebin de canlandığını gösteriyor. Mart ayına girdik. Şubat ayında iç ve dış talepteki canlanmanın rüzgarı mart ayında da devam edecek. Mart ayında iç ve dış talepteki canlılık devam edince,üretimde de artış görülecek.
Bu gelişmeler mart ayı beklentileri için olumlu göstergelerdir.