Gürcistan soğuğundaki Demirel’in verdiği müjde hayata geçerken...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

2000 yılının 14-15 Ocak günü Demirel’in Tiflis ziyaretine katılmıştım. Kaldığımız devlet konuk evinin kaloriferleri yakıt yokluğundan yanmıyordu. Önemli bir soğuk olduğu için kazaklarımızla yatmış, battaniyelerin üzerine paltolarımızı da örtmüştük. O gezinin en önemli müjdesini Demirel, Kars-Bakü- Tiflis demiryolunun sürüncemedeki 76 kilometrelik Kars-Ahilkelek arasındaki bölümünün yapımı için 600 milyon dolarlık finansmanın Türkiye tarafından sağlanacağını açıklayarak vermişti.

Oysa, bu demiryolu projesi 1993 yılında Türkiye Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonu'nda gündeme gelmişti. 2004 Aralık ayında ulaştırma bakanları toplantısında hayata geçirilmesi kararlaştırılmış, projenin anlaşması 7 Şubat 2007’de imzalanmış 2008’de temeli atılmış ve Trans Avrupa Demiryolu Master Planı TRACECA’ya dahil edilmişti. Gündeme gelmesinden 24 yıl sonra dün, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin katıldığı Bakü’de yapılan törenle hayata geçti.

829 kilometrelek Bakü-Tiflis-Kars demiryoli projesinin 79 kilometresi Türkiye’den, 246 kilometresi Gürcistan’dan, 504 kilometresi ise Azarbeycan’dan geçiyor. Proje, Gürcistan’a 2 bin 370 metresi Türkiye’de, 2 bin 070 metresi Gürcistan’da olan 4 bin 445 tünelle geçiş yapıyor.

Hattın işletmeye alınmasıyla Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın verdiği bilgiye göre 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton yük taşıması beklenen hatta, 2034 yılında 3 milyon yolcu 17 milyon yük taşınması planlanıyor.

Hattın hayata geçmesi ile Orta Asya’ya nakliye süresi azalırken Pekin’den Londra’ya demiryolu yük taşımacılığının süreside 15 güne inecek.

Bu hattın tamamlanması ile Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illerinin Günrcistan, Azarbeycan ve Ortaasya ticaretinin artacağı hesaplanıyor.

Erzurum Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu sadece şehrimiz , bölgesi ve ülkemiz için değil, dünyanın geniş coğrafyası için ulaşım ve lojistik hizmetler açısından büyük ve önemli bir projedir. İş dünyası olarak projenin tamamlanmasının mutluluğu ve heyacanını yaşıyoruz. Aynı şekilde şehrimizdeki lojistik köy, Karadeniz limanına daha kısa sürede ulaşmamızı sağlayacak KOP, Ovit ve Zigana tünelleri ile hızlı trenin Erzincan, Erzurum ardından Kars’a ulaşacak olması, bölgemizin iktisadi ve kültürel kalkınmasını sağlayacak, istihdamı artıracaktır” değerlendirmesiyle BTK demiryolunun hayata geçmesinden duyduğu mutluluğu ortaya koyuyor.

Dünkü törenle devreye giren BTK demiryolu hattının Doğu Anadolu kentlerini Kafkasya ve Orta Asya’ya bağlamasının, bu bölgede yatırımların artması ve ticaretin gelişmesi açısından büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Vakit kaybetmeden bölgeye ne tür yatırımlar yapılarak yeni hattın getirdiği ulaşım imkanıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerine hitap edileceğinin çalışması yapılmalı, yatırım ve üretim destekleriyle bölgeye imkan yaratılmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar