Ekonomik büyümeden herkes yararlanabilmeli

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İNGEV Başkanı Vural Çakır, “Türkiye 2023’te en büyük ilk 10 ekonomi arasında yer almayı hedeflerken; insani gelişmede ilk 25 ülke arasında olmalı” dedi.

Büyümenin kapsayıcı olmasına, özellikle yoksulların, dezavantajlı grupların büyümeden daha fazla yararlanabilmesine katkı sağlamayı hedefleyen İNGEV, özel sektörün de bu konudaki rolünün ve etkinliğinin artmasını destekliyor.

İNGEV'in bu amaçla düzenlediği Act*Human İnsani Gelişme Zirvesi, klasik “tüketici içgörüsü” kavramının ötesine geçerek insanı derinlemesine masaya yatırdı. Zirvede şirketlerin geleceği ile birlikte, sivil toplumla işbirliği ve etkin sosyal fayda üretmenin yolları tartışıldı. İnsani gelişmişliğin; çevresel sürdürülebilirlik, siyasi yaşama katılım serbestliği, eşitlik ve sosyal adalet ve güvenlik unsurları üzerine kurulduğunu kaydeden İNGEV Başkanı Vural Çakır; üç temel unsura dikkat çekiyor: “İnsanlar uzun ve sağlıklı yaşayabilmeli, bilgili ve eğitimli olmalı, insana yakışır yaşam standartlarına sahip olmalı.”

İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde Norveç birinci, Türkiye ise 72. sırada yer alıyor. Ekonomik büyüklükte ise Norveç 30, Türkiye 18. sırada. Bu noktada, ekonomik büyüklüğün insani gelişmişlik göstergesi olmadığını ve büyümenin tüm toplumu kapsadığı ölçüde gerçek olabileceğinin önemine değinen Çakır’ın yorumları şöyle: “Asıl önemli olan bu büyümenin nasıl dağıtıldığı. Daha sağlıklı bir toplum için, büyümeden dezavantajlı gruplar da pay almalı. Türkiye 2023’te ilk 10 ekonomi arasında yer almayı hedeflerken; bir diğer hedef de insani gelişmede ilk 25 ülke olmalı.”

Kalıcı gündem sosyal adalet

INGEV 2016’da önemli çalışmalara imza atmış. Vural Çakır bu çalışmaları şöyle özetliyor: “Dünya İnsani Zirvesi’ne 'Capacity building in support of Young refugees in Metropolitans' başlıklı raporumuzu UN Habitat ve İstanbul Belediyesi Gençlik Konseyi işbirliğiyle sunduk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na kitap haline gelen 'Yaşlı Bakım Hizmetlerinin Proaktif Yönü ve Mali Yükü' isimli etüdü hazırladık. İsmail Acar’la 'Mülteci Çocuklar' resim çalışmalarını organize ettik. 'İnsani Gelişme Endeksi- İlçeler ve İnsani Gelişme Endeksi- Kamuoyu' çalışmalarımız basım aşamasında. Ev kadınlarının gelir kazanmalarını sağlayacak projeler konusunda da uygulama aşamasına geldik.” Çakır, bu süreçte öğrendiklerini ise şöyle ifade ediyor:

“Mülteci meselesi çok büyük bir mesele. Bunun yanı sıra sahada çalışan çok fazla kahraman var. Yaygın ve yüksek kapasiteli sivil toplum ihtiyacı ise çok yüksek. Sivil toplum ve özel sektör işbirliğinin gelişmesi gerekiyor. Şirketler sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yatırım yapmalı. Hem dünyanın hem ülkemizin kalıcı gündemi sosyal adalet. Aslında ülkemizin kuruluş felsefesi tüm bu insani gelişmeleri kapsayan bir felsefe. Herkesin insani gelişme kavramına öncelik vermesi gerekecek.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar