AB’ye satmak istediğimiz kimyasallarda kurallı üretim için yönetmelik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

AB’ye kimyasal ihracında REACH tüzüğüne uyumla kayıt işlemi için bizde de uyum yöretmeliği çıkarılarak 23 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Zaman zaman sorun yaşasak ta kurallı üretim ve kayıt dışılığın önlenmesi için AB’ye uyumla yola devam etmemiz gerekir...

Avrupa Birliği 104 bin kimyasal ürünün üretim, ihracat, ithalatını kontrol altına almak için 2007 yılında uygulamaya başladığı "kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izin ve kısıtlanmasını" esas alan REACH tüzüğü uygulamaya geçiş süreci, arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberine göre 1 Haziran 2018’de tamamlanıyor. O tarihten sonra o tüzüğe uygun kayıt yaptırmayan kimyasallar AB ülkelerine giremeyecek. Bu kimyasalların izlenmesini ise Avrupa Kimyasallar Ajansı ECHA yürütüyor/yürütecek.

Kaya’nın haberinden bu konuda Türkiye’nin REACH tüzüğünün hemen hemen aynı içerikle Çevre ve Şehrcilik Bakanlığı'nın bir düzenlema yaptığını öğreniyoruz. 23 Aralık’ta uyum için yürürlüğe giren bu düzenlemeyi içeren yönetmelik Kimyasalların Kaydı Değerlendirilmesi ve Kısıtlanması KKDİK adıyla yayınlandığı bilgisi yer alıyor.

Türkiye’nin AB’ye 2017 Ocak Ekim dönemindeki plastik ve kauçuk ürünler dışındaki kimyasal ihracatı, toplam içersinde yüzde 32.4 oranında ve 2 milyar 76 milyon dolar. Bu kimyasallardan koku ve benzeri salınım yapmayanlar kapsama girmezken, koku ve benzenri salım yapan ürünler kapsama girecek. Buna göre 2017 yılında bu kapsamda toplam ihracatın yüzde 32.4’ü yer alacak. REACH kapsamına giren bu ürünler kayda tabi olacak.

Türkiye AB ilişkilerinde bir soğukluk söz konusu olmasına karşın, AB’ye ihraç edilecek kapsam içindeki 1 ton üzerindeki kimyasal ürünler REACH tüzüğüne uygun olarak 31 Mayıs 2018’e kadar kayıt ettirilecek. Kayıt ettirilenler kademeli geçişe uygun olarak ihraç edilecek.

Kayıt işlemleri, AB içersinde kurulmuş,”tek temsilcilik” yetkisine haiz firmalarca yapılabilecek. Haberde bu konuda Brüksel merkezli kurulmuş Türk firmaları olduğu bilgisine de yer veriliyor.

Görüldüğü gibi Türkiye bir yandan REACH tüzüğü kurallarına uygun yöhetmeliği çıkararak ve AB’de tek tamsilcilik yetkisine haiz kayıt yapacak Türk firmalara sahip olarak sektörün sorun yaşamadan kurallı bir ortam içine alabilecek sonuca ulaşmış durumda. Sektördeki üretici firmaların bunu dikkate alarak hareket etmeleri, AB’ye ihraçlarında engelle karşılaşmamaları için buna uymaları gerekir.

AB ilişkilerimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Yer yer ilişkilerimizdeki olumsuzlikları öne çıkarıyoruz. Ama bu o sektörel olayda da görüldüğü gibi AB bizim kurallı üretim yapmamıza yol açan düzenlemelerle bize yardımcı oluyor. Kurallı üretime ihtiyacımız olduğunu unutmadan AB ile ilişkilerimizi sıcak tutarak bundan yararlanmalıyız. Bu kayıtdışılığı azaltmamıza da kurallı üretimi geliştirmemize de yardımcı olmaktadır/ ilişkiler sıcak tutuldukça da yardımcı olmayı sürdürecektir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar