KKTC, turizm rakamlarını 10 yılda 2-3'e katladı
KKTC, turist sayısını, 10 yılda iki kattan fazla artırdı. Yeni büyük otel yatırımları var. Turizm Bakanı Ünal Üstel, "40 bin yatak kapasitesine gideceğiz" dedi. Şu anda 19 bin yatak var.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - KKTC ekonomisi için turizm çok önemli. Geliri artırmak için KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, "Üç yıllık bir program uyguluyoruz. Çok önemli gelişmeler sağladık" dedi. 2012 rakamlarına göre KKTC'ye gelen turist sayısı 1 milyon 166 bin kişi. Bunun 904 bini, yani yüzde 80'e yakını Türkiye'den gidenler... Bakan Üstel, "programa başladığımızda üçüncü ülkelerden gelenlerin sayısı çok daha düşüktü, 100 bin civarındaydı, neredeyse iki kata gidiyoruz. Şimdi turizmi 12 aya çıkarmak istiyoruz. Bunu, kışın da turist çekmeyi başardığımızda daha iyi sonuçlar alacağız" dedi.
Bakan Üstel'in verdiği bilgiye göre turist sayısındaki artışın bir önemli nedeni de tanıtım olmuş. Üstel, şöyle dedi:
"5 - 6 fuara katılabiliyorduk. Şimdi 30 fuara katılıyoruz. Bu çok önemli bir gelişme. Yer vermiyorlardı. İskandinav ülkelerinden bazıları hala sokmuyor. Hukuki mücadele yapıyoruz. Hem ülkeyi tanıtıyor hem turizm pazarlaması yapmış oluyor. Bütçemiz kısıtlı ama idare ediyoruz. En büyük sermayemiz iklim. Ocak 15'ten sonra bizde hava güzeldir. Charter seferleri başlattık. İlk kez Avrupa'dan başladık, 11, 12, derken 17'ye çıktık. Almanya'dan seferlerimiz, şimdi 4 var ancak 7 - 8 olacak, çoğaltacağız. Rusya üzerinde özel çalışıyoruz. Oradan da charter seferler var."
Almanlar, İngilizleri geçebilir
KKTC'ye 2012 yılında gelen turistlerin ülke dağılımı dikkat çekici. Türkiye hariç, 262 bin turistin yüzde 18'i İngiltere'den... Yüzde 10'u da İngiltere'de yaşayan Kıbrıslı Türklerden. Bu çok şaşırtıcı değil. KKTC - İngiltere ilişkileri tarihi geçmişe sahip. Kıbrıs Türklerinin en yoğun yaşadığı ülke İngiltere. İkinci sırada Alman turistler var yüzde 9 oranıyla. Bakan Üstel, "Almanlar, İngilizleri geçebilir" dedi. Bu konuda iyi gelişmeler olduğunu belirtti. Üçüncü sırada yüzde 8 oranıyla İran var. Dikkat çekici olan da bu. Bakan Üstel, "Fuarlara katıldık. İran'da önemli çalışmalarımız oldu. Rusya'da da çalışıyoruz. Daha fazla Rus turist çekebiliriz. Ancak sorun da yaşıyoruz. Rusya'nın Rum Kesimi ile ilişkileri bilinir. Bu noktadan baskı yapıyorlar tabi ama biz de pes etmiyoruz. Şu anda arkadaşlarımız orada" dedi.
Bakan Üstel'in 'Arkadaşlarımız' orada derken kastettiği, bu yıl 20'ncisi düzenlenen "MITT Moskova" Turizm Fuarı. KKTC, bu önemli fuarda tanıtım çalışması yaptı.
10 yılda ikiye katladı
KKTC'nin turizm gelirleri 700 milyon dolarlar seviyesine ulaşmış durumda. Buna göre kişi başına harcama da 600 dolar seviyelerinde. Gerek harcamayı, gerekse toplam geliri artırmak için, şu anda yürütülen 3 yıllık programın bitiminden sonra yeni bir program devreye girecek. Şimdi KKTC, ülke tanıtımı açın 30 fuara katılabiliyor ancak bu daha da artacak. Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında nereden nereye gelindiği görülüyor. 2003 yılında Türkiye'den KKTC'ye giden turist sayısı 340 binmiş. Şimdi 904 bin. 10 yılda üçe katlanmış. Aynı dönemde yabancı uyruklu turist sayısı 130 binden 262 bine çıkmış, yani ikiye katlanmış. Toplamda iki kattan fazla artış olmuş. Günü birlik giriş çıkışları hariç tutarak bakıldığında, 2003'te konaklayan kişi sayısı sadece 272 bin kişi düzeyindeymiş. Bugün bu rakam 690 bine ulaşmış durumda. Yine iki kattan fazla artış var. Geceleme sayısı 1.3 milyondan 2.7 milyona çıkmış. Bütün bu rakamlar KKTC'nin turizmde, son 10 yılda bütün rakamları ikiye katladığını gösteriyor.
Yatak sayısı 40 bin olmalı
Resmi rakamlara göre KKTC'de 19 bin 867 turistik yatak kapasitesi görünüyor. Bakan Üstel'in verdiği bilgiye göre bunun 7 - 8 bini faal değil. 145 tesisten 99'u Girne'de. Gazimağusa, Güzelyurt gibi önemli turizm potansiyeli olan yerlerde tesis sayısı çok az. Bakan Üstel, "Güzelyurt'u devreye koymak istiyoruz. Sörf için çok uygun bir yerdir. Türkiye'nin Çeşmesi gibidir" dedi.
KKTC'deki 145 turistik işletme içinde 15 tane 5 yıldızlı, 6 tane 4 yıldızlı otel var. 3 butik otel, 1 özel belgeli otel olmak üzere toplam otel sayısı 84. Turistik Bungalov'lar çok yaygın. 33 bungalov tesisi bulunuyor.
Yeni otel yatırımları
KKTC'de yeni ve büyük otel yatırımları yapılıyor. Türk şirketi ETS'nin 2 bin 600 yatak kapasiteli otele için Bakan Üstel, "Konsepti çok güzel, dedi. Golf sahaları olacak. Büyük futbol kulüpleri için antrenman sahaları olacak. Girne'de Net Holding'in Merit yatırımı var. Nisan'da açılıyor. 7 yıldızlı gibi. 650 yatak kapasiteli ancak çoğu kral dairesi oluyor. Akıllı otel. Merit'in üçüncü oteli olacak. Eski bir oteli dönüştürüyorlar. Bafra'da yeni temeller atılıyor. Hedefimiz 40 bin yatak sayısına ulaşmak. Şu anda atıl kapasite var ancak 40 bin yatağa çıkmalıyız. Hedeflediğimiz turist sayısı ve konaklama hedeflerini karşılamak için yatırıma ihtiyaç var."
Bir iki problemli durum da var; Güney Kıbrıs'ta yaşanan ekonomik kriz ve Rum Yönetimi'nin karşı çabaları olumsuz etkiliyor.