Kalkınmacılara Torba'da kadro darbesi

100 bin sözleşmeli personele kadro yolu açan Torba Yasa teklifinde, 26 kalkınma ajansında sözleşmeli olarak çalışan 802 uzman personelin durumu unutuldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Meclis görüşmeleridevam eden Torba Yasa teklifinde kalkınma ajanslarının sözleşmeli personeli unutuldu. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddenin kapsamı verilen önergeyle genişletilerek, 100 bin sözleşmeli personele memuriyet yolu açılırken, Türkiye'deki toplam 26 kalkınma ajansının süresiz sözleşmeli olarak çalışan 802 uzman personeli kapsama dahil edilmedi. 

Kalkınma ajansı çalışanları, Torba Yasa teklifi görüşülürken başlarda kadro beklentilerinin olmadığını, memuriyete alınacak personel kapsamının genişletilmesinden sonra ise neden dışarıda kaldıklarını tartışmaya başladıklarını ifade ettiler. 802 personel şimdi haber siteleri ve memur forumlarına mesaj yağdırıyor. Forumlarda, "Her şart var, dil-KPSS, iyi üniversite ama kadro yok. 1 seneye kadro gelmezse bir tane çalışan bulamazlar", "Özlük haklarımız verilmiyor" ve "Kalkınma ajansları personelinin durumu ne olacak merak ediyorum. 657 hayal gibi, işçi ama işçilik hakları verilmiyor" ifadeleri dikkat çekiyor. 

Haftada 100 bin km 
Kalkınma ajansları çalışanları arasında özellikle Kalkınma Bakanlığı'na bağlı olan kalkınma idarelerinde sözleşmeli çalışanların ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın kurmakta olduğu kentsel dönüşüm ofislerinde çalışan sözleşmeli personelin kapsam dahiline alınıp, kalkınma ajansları çalışanlarının kapsam dışı bırakılması tepki topluyor. Projeler için bölgelerindeki illere sürekli ziyaretler gerçekleştiren ajans çalışanları arasında her yıl kendi bölgesinde 100 bin km'nin üzerinde yol yapan da var, haftada 4 il ziyareti gerçekleştiren de. 

Torba'da 'yok' yok 
Torbaya Yasa teklifine giremeyen kalkınma ajanslarında çalışan 802 sözleşmeli uzman personel, torba yasanın kapsamının genişlemesinden sonra şikayetlerini yükseltmeye, dile getirmeye başladı. Meclis Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, hükümet adına verdiği önerge ile kapsamı genişletilen madde ile daha önce 96.500 kişiye ek olarak 3.500 kişi de kadroya alınacak. Buna göre Atatürk Dil Tarih Yüksek Kurumu, MGK Genel Sekreterliği, TOKİ, Başbakanlık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Adalet Akademisi, Türk Patent Enstitüsü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, SGK, Kamu Düzeni ve Müsteşarlığı, TRT, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, ÖSYM, GAP İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi bölge kalkınma idari başkanlıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında çalışanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatlarının büyük ölçekli bilgi işlem birimlerinde, bilişim hizmetlerini yürütenler de kadroya alınacak.