Kafalar sağlam mı?
Sochi’deki fukaralığımız
Yıl 1976. Kısa dönem askerlik yapıyorum. Bir 30 Ağustos Zafer Bayramı sonrasında yedeksubay okulundaki bir komutanımızla sohbet ediyorduk. Sorduk kendisine “Nasıldı bayramdaki resmi geçit?” Binbaşı konuya mizahi yaklaştı, şöyle konuştu: “Rus ataşesi orada idi. Amerikan ataşesi orda idi. Fransız ataşesi orada idi; Yedi düvelin askeri ataşeleri orda idi. Ve baktılar Türk’ün mucizesine (!) Hayretle baktılar, bu asırlık tanklar nasıl oluyor da yürüyor diye”.
Bu komutanımız Sochi Kış Olimpiyatları açılışını seyretseydi sanırım şöyle konuşurdu: “Baktılar Türk’ün mucizesine. Hayretle baktılar; Nüfusu 77 milyona dayanmış, kışın kardan yollarının kapandığı bir ülkeden nasıl oluyor da sadece 6 olimpiyat sporcusu çıkıyor diye.”
Sochi Kış Olimpiyatları açılışını seyrederken fukaralığımızı görünce yüreğim burkuldu. Bizim 6 sporcumuz vardı. (Üstelik bunlardan birisi de Ukrayna doğumlu idi.) Buna karşılık, örneğin, 11 milyonluk Yunanistan 7 sporcu, 7,3 milyonluk Bulgaristan 15 sporcu ve 5,6 milyonluk Danimarka ise 12 sporcu ile katılıyordu.
Spor önemli mi?
Olimpiyatlar, ulusların kültürlerinin, ulaştıkları teknoloji seviyesinin ve spordaki iradelerinin çarpıştığı arenalardır; dallarında zirve yapan sporcuların yarıştığı yerdir; ülkelerin spora verdiği önemi gösterir. Sochi Kış Olimpiyatlarında gördüğümüz fukara manzara da, ülkemizde spora verilen önemin göstergesiydi.
Spor önemli midir? Evet, çok önemlidir; başta, insan sağlığı için önemlidir. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, hareketsiz vücutlar daha çabuk yıpranıyor ve birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Peki, sağlıklı bir ulus muyuz? Bilimsel bir cevap arıyorsanız sosyal güvenlik kurumu sağlık harcamaları kalemine bakmalısınız.
Spor, estetik bir vücut yaratır. Şehrinizin meydanına çıkıp çevrenize alıcı gözüyle bir bakınız. Sağlıksız beslenme ve spor yapmamaktan dolayı patates çuvalı gibi dolaşan bir sürü insanı göreceksiniz.
Spor, karakter de geliştirir. Sporcu, dürüsttür, adildir; karakter sahibidir. (İstisnalar, kaideyi bozmaz)
Spor, milli bir politika ister
Spor, devlet tarafından desteklenmelidir. Yeni yetişecek nesil daha ilkokuldan başlayarak spora özendirilmeli, sporculuk teşvik edilmelidir. Peki bizde böyle mi yapılıyor? Hayır, sanki spor bir şekilde tedavülden kaldırılıyor. Örnek mi istiyorsunuz? 2012 yılından başlayarak stadlardaki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kaldırıldı. Geçen yıl, ilkokulların 1.2.3.4. sınıflarındaki zorunlu beden eğitimi ve spor dersi kaldırıldı. Bu yıl da meslek liselerindeki 9. ve 10. sınıflardaki beden eğitimi ve spor dersleri kaldırıldı.
Sonuç
“Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur” sözüne kulak vermeliyiz. Kafalar da sağlam olmalı, vücutlar da. Bu nedenle, spor, milli bir mesele olarak ele alınmalı ve her aşamada teşvik edilmeli, desteklenmelidir. Yoksa meydanlarımız göbekli, tos toparlak, sağlıksız kişilerle dolmaya devam edecektir. Ama bu gidişle, bırakın madalya almayı, olimpiyatlara katılacak sporcu sayımız, kafiledeki bakan ve yönetici sayısının hep altında yer alacaktır.