İtalyan devi, Tekno ile ortak oldu, Düzce'de fabrika kurdu
İtalyan devi Officine Maccaferri, Tekno ile ortak oldu. Düzce’de 6 milyon liralık yatırımla fabrika kurdu. Kapasite şimdilik 4 bin ton, önümüzdeki 2 yılda 10 bin tona çıkacak.
Kezban KARABOĞA
DÜZCE - Dünyanın en büyük galvanizli tel ürünleri üreticisi olarak gösterilen İtalyan şirket Officine Maccaferri ile Tekno Şirketler Grubu, Düzce'de 6 milyon liralık yatırımla fabrika kurdu. Yaklaşık 100 kişinin istihdam edileceği, 10 bin metre kare kapalı arazide kurulan fabrikada çift bükümlü galvanizli tel ürünleri türevleri üretilecek. Avrasya bölgesinin en büyük üretim tesisi olarak planlanan fabrikanın tam kapasiteye ulaştığında, yakın çevre ülkelerinin tüm ihtiyacını karşılanması ve Türkiye'nin bugüne kadar ithal ettiği ürünlerin üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Fabrika açlışı öncesi sorularımızı yanıtlayan Tekno Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altay Coşkunoğlu, "Fabrikanın ilk etapta 4 bin ton olan üretim kapasitesinin yaklaşık bin tonunun çevre ülkelere ihraç etmeyi planlanıyoruz. Örneğin Türkiye Cumhuriyetleri, Ortadoğu gibi ülkelere ihracat planlıyoruz. Önümüzde ilk gelen siparişler Azerbaycan, Türkmenistan, Fransa, İngiltere. Yani sadece çevre ülkeler değil Avrupa'ya da ihracat yapacağız. Bütün ithalatı sona erdirip, net ihracatçı olmayı umuyoruz. Hatta gelecekte İtalya'ya bile ihracat yapabiliriz" dedi.
Çelik fiber üretimine başlayacağız
Ürün portföylerinde 10 ana grup ve alt türevleriyle birlikte 30'a yakın ürün olduğunu belirten Çoşkunoğlu, Düzce'deki fabrikada çift bükümlü galvanizli telden imal edilen gabionlar (tel kafes), gabion şilteler, kaya ve taş düşmelerine karşı tel ağ sistemleri, çelik gridli tel ağ sistemleri, karayolları güçlendirmede kullanılan donatılı çelik gridler üreteceklerini belirtti. Çoşkunoğlu, "Fabrikanın ve yatırımın büyümesiyle beton donatılarda, özellikle metro tünelleri, tren yolu, karayolu tünellerinde kullanılan çelik fiber üretimi de gündemimizde. Üretim, 2015'te planlanıyor. Ayrı bir fabrika ihtiyacı olacak. Üretim kapasitesi 10 bin ton olacak.Türkiye'de ve dünya'da giderek artan çok büyük bir potansiyeli var" diye konuştu.
'Türkiye'den çevre ülkelere açılacağız'
Türkiye'de yatırım yapma'nın tam zamanı olduğunu belirten Officine Maccaferri Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Maccaferri ise: "Tekno ile 1987'den bu yana iş birliği yapıyoruz. 2 yıl önce joint venture yapmaya ve kendi ürünlerimizi Türkiye'de üretmeye karar verdik. Türkiye'de yatırım yapmanın tam zamanıydı. Çünkü pazar büyüyor, talep artıyor. Türkiye, bizim için çok önemli bir pazar. Daha önceki yıllarda burada pek çok iş yaptık ama şimdi pazarın geldiği seviye yani pazarın ürettiğimiz ürünleri tüketmeye hazır durumda olması ürünlerimizi burada üretmemiz doğru zaman olduğunu gösterdi. Türkiye'de büyümeyi görebiliyoruz. Farklı sektörlerde de olacağız" diye konuştu.
Ürün portföyleri hakkında bilgi veren
Officine Maccaferri CEO'su Luigi Penzo ise, "Ürünlerimiz çevreci ve ekonomikler. En önemli özellikleri esnek yapılı olmaları. Officine Maccaferri, 100 ülkede 29 fabrikası ile faaliyet gösteriyor. Düzce'deki fabrikamız dünya genelinde 29'ncu fabrikamız. Türkiye, bize güçlü fırsatlar sunuyor. Buradaki varlığımızı güçlendireceğiz. Ürünlerimizi geliştireceğiz. Türkiye, bizim için Türkiye'nin çevresindeki ülkelere açılabilmek için bir merkez teşkil ediyor" dedi.
Üçüncü Havalimanı projesinde yer alacak
Türkiye'de son 10 yılda ürettikleri ürünlere olan talebin arttığını ifade eden Tekno Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altay Coşkunoğlu, Türkiye'deki ilk uygulama Hereke otoyolu kesimi uygulamasıdır, dedi. Çoşkunoğlu, "Türkiye'de kaya ve taş düşmeleri karayollarında, tren yollarında ve heyelan bölgesi olan her yerde ciddi bir problemdi. Uzun yıllar bu iş için herhangi bir ödenek ayrılmamıştır. Ancak şimdi iş öyle bir boyuta geldi ki 2012'de TeknoMaccaferri Türkiye'de, 1 milyon metre kareyi aşan miktarda kara yolu taş düşmesi koruma sistemlerinin uygulamasını gerçekleştirdi. 90'lı yıllarda bir ortak fabrika kurmayı düşünmüş, fakat o tarihlerde erken olduğu kararlaştırmıştık. Doğru bir karardı. Bugün 2000'li yıllardan sonra değişen ve gelişen altyapısıyla Türkiye'de bu ürünlerin talebi arttı. Örneğin İstanbula yapılacak 3. Havaalanında Kemerburgaz'daki kömür ocaklarının doldurulmasında Maccaferri'nin uzmanlık alanına giren geoteknik zemin çözümleri yapılacak. Dizayn aşamasının her bölümünde TeknoMaccafferri olarak içinde bulunacağız" dedi.