Hurda teşviki alan kosterde 2015 hedefi 10 gemiyi kızağa sokmak

Bakanlık koster filosu için hurda teşviki vereceğini açıkladı, sektör harekete geçti. Filodaki 700 gemiden 200'ü 30 yaşın üstünde. İlk etapta 100 geminin yapılması hedefleniyor. 10 geminin inşasına ise 2015 sonuna kadar başlanılması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-029.jpg

Bakanlığın geçtimiz günlerde Türk koster Türk filosunun yenilenmesi için hurda teşviki verileceğini açıklaması denizcilik sektöründe büyük heyecan yarattı. Armatörler kadar tersaneciler ve yan sanayicilere de büyük fırsatlar yaratacak bu teşvik sistemi ile filodaki en az 100 geminin yenilenmesi planlanıyor. Kosder Başkanı Salih Zeki Çakır, "Biraz öz kaynak oluşturmaya bağlı olarak en az 10 gemi bu sene başlayabilir her şey iyi gider ve öz kaynak oluşabilirse" dedi. 

Denizcilik sektörünün uzun süredir en önemli gündemlerinden biri de giderek yaşlanan ve rekabet gücünü kaybeden koster filosunun yenilenmesi projesiydi. Sektör temsilcileri her fırsatta yaşlı filonun yenilenmesi için hükümetten teşvik beklediğini dile getiriyordu. Hurda teşviki de sektörün talep ettiği bir teşvik modeliydi. Sektöre beklediği sevindirici haber geçtiğimiz hafta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'dan geldi. TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi toplantısında konuşan Elvan, koster filosunun yenilenmesi için hurda teşviki verileceğini şu sözlerle açıklamıştı: “Akdeniz’deki filo hâkimiyetimizi devam ettirmek üzere koster inşası ve işletmeciliği olduğunu öngörüyoruz. Bu kapsamda daha önce kara taşıma araçlarında yaptığımız gibi bakanlığımız döner sermayesinden ekonomik ömrünü tamamlamış kosterleri hizmetten birebir hurda teşviki vermek suretiyle çekeceğiz. Buna yönelik karar alındı, yasal düzenlemeyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Hurda bedeli ve teşvik miktarının yüzde 10-15'lik proje yatırımına yönlendirilmesi, yüzde 10-15 öz sermaye ve gemi ipoteği karşılığında, yüzde 70 banka kredisiyle koster filomuzu yenileyebilecek bir modeli inşallah sizlerle paylaşıyoruz. Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak bu filomuzu yenileme imkânına kavuşacağız.’’ Koster Yenileme Projesi'nin bugün geldiği aşamayı bütün üyeler ve denizcilik camiası tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Koster Armatörleri Derneği (Kosder) Başkanı Başkanı Salih Zeki Çakır, "Denizciliğimizin altyapısı yani   KOBİ’si konumunda ve ülke denizciliğimiz için çok önemli bir yere sahip olan koster filo taşımacılığının hükümetimizin ve Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın açıklamaları doğrultusunda çok yerinde bir karar ile teşvik kapsamına alınmış olması, düşünülen kanun değişikliğine gidileceği açıklanması denizciliğimizin bütün paydaşlarınca büyük memnuniyet ile karşılandı" dedi. Çakır, teşvike yönelik ilgili yönetmeliğin bir ay içinde çıkmasını beklediklerini söyledi. 

'Denizciliğin geleceği kurtulacak' 

Türk denizcilik sektörü için çok önemli bir gelişme yaşandığını ifade eden Çakır, "Denizciliğimizin geleceğini kurtaracak, çarpan etkisi etkisi yüksek bir olan teşvik. Ülkeye geri dönüşü en kısa zamanda çok yönlü olacak" dedi. Koster filosu Akdeniz ve Karadeniz çanağındaki gemileri kapsıyor. Türk Armatörler, Akdeniz ve Karadeniz’de yüzde 21 pazar payı ile yıllık yaklaşık 1.6 milyar dolarlık navlun geliri sağlıyor. 12 bin DWT’nin altındaki gemileri kapsayan Türk koster filosunun toplam tonajı 2 milyon DWT. Filoda yaklaşık 700 gemi bulunuyor. Bu gemilerden 200'ünün 30 yaşının üzerinde olduğu belirtiliyor. En az 100 geminin hurda teşviki kapsamında yenilenmesi planlanıyor. Çakır, özkaynak kullanımına bağlı olmakla birlikte yaklaşık 5 yılda bu proje tamamlanabilir. Hurdaya gidecek çok gemi var. Bu sayı uzun vadede artabilir" dedi. 

'Yerli sanayi kullanılacak' 

Seçimlerden önce ilk geminin inşasına başlanabileceğini belirten Çakır, "Yönetmelik çıktıktan sonra ilk geminin inşasına seçimlerden önce başlayabiliriz, beklentimiz bu yönde" dedi. Gemilerin Türk tersanelerinde ve yerli sanayi kullanılarak yapılacağına dikkat çekerek, bu yıl 10 kosterin inşasına başlanabileceğini söyledi.

Proje krizdeki tersanecilere can suyu olacak

Koster yenileme projesinin krizdeki gemi inşa sanayine can suyu olacağını ifade eden Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran şöyle konuştu: “Koster fi losunun yenilenme projesi, üzerinde yıllarca çalıştığımız bir konuydu. En büyük tereddüdümüz, üzerinde hem idarenin, hem de sektör paydaşı örgütlerin ciddi mesai harcadığı bu projenin verimli bir şekilde hayata geçirilmemesi. Olumsuzlukların önüne geçilmesi için DTO ve GİSBİR ile koordine edilmesinin, projeyi son derece verimli hale getireceğine inanıyoruz. Netleştirilmesi gereken husus, hurda bedelinin üzerine verilmesi öngörülen teşvik. Bununla yüzde 15 bir öz kaynak yakalanması hedefl eniyor. Bunun tam açılımı belirlendikten ve teknik detaylar paylaşıldıktan sonra daha sağlıklı bir yorum yapabileceğiz. Başta Bakanımız Sayın Lütfi Elvan olmak üzere herkese sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum. Proje sektörümüz için bir can suyu olacak. İyi bir organizasyonla bu 100 geminin toplamda 500 gemiye ulaşması ve bu fi lonun bu havzada navlun konusunda belirleyici faktör haline gelmesi elzemdir ki gelecekte bu fi lonun dünya krizlerinden etkilenmesinin yolu kapatılmış olsun.”

Bu konularda ilginizi çekebilir