Adana'da fuarcılık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA'DAN / Recep ŞENYURT

recep.senyurt@dunya.com

Adana'da fuarcılık, 'çadırda fuar mı olur' tartışmaları arasında Adana Ticaret Odası'nın o zamanki başkanı Şaban Baş'ın öncülüğünde başladı. Şaban Baş ve ekibi tüm eleştirilere rağmen kolları sıvayarak fuar düzenleme işine start verdi. Fuarcılık girişimleri zamanla Adana Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğini alarak bölge oda ve borsalarının ortaklığında Çukurova Fuarcılık AŞ'nin (ÇUFAŞ) kurulması ile yeni bir aşamaya geçmiş oldu.

ÇUFAŞ, kalıcı fuar alanının inşaatı ile birlikte kentimizde fuarcılığın gelişmesi için fuar alanının işletmesini ihale ile kiralama yolunu seçmişti. O dönemde birçok tartışmalarla birlikte fuar alanının ihalesini TÜYAP AŞ almış ve şirket TÜYAP Adana AŞ şirketini kurarak çalışmalarına başlamıştı. Adana'da sektörel fuarların yapılmaya başlanması ile birlikte, başta bizim de eleştirdiğimiz bazı eksiklikler ve yanlışlıklar ise zamanla düzeltildi. Fuarları düzenleyen firma, bölgenin üretim yelpazesine uygun fuarları güçlendirip geliştirirken, bir yandan yeni alanlarda ne tür fuar organizasyonları yapabileceğine bakmaya çalıştı; diğer yandan da bölgeye uygun olmayan alanlarda düzenlediği bazı fuarlardan vazgeçti. Haliyle bu durum, her geçen yıl ile birlikte bölgemizde düzenlenen fuarları gerek içerik gerek ise katılımcı profili olarak güçlendirdi ve bugünkü seviyesine getirdi.

Fuarların ilk yapıldığı yıllarda önde gelen Adana firmalarının bölgemizde fuarcılığın gelişmesi için gerek stant alarak gerekse ticaret yaptıkları firmaların Adana'daki fuarlara katılmalarını sağlayarak vermiş oldukları desteğin de dile getirilmemesi haksızlık olur. Dönemin Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş'ın, Adana'da fuarcılığı geliştirmek için kolları sıvadığı günlerde çadırda fuar mı yapılır diye eleştirenler de dahil olmak üzere bugün gelinen seviyeyi görüp de o günlerde bu işe start verenlere teşekkür etmeyene rastlamadım. Bizler de, yapılan tüm eleştirilere rağmen Adana'da fuarcılığı başlatan dönemin ATO Başkanı Şaban Baş ve Fuar Düzenleme Komitesi Başkanı Yücel Bayram'a teşekkürü borç biliyoruz.

Bu ayın başında düzenlenen Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nı gezerken karşılaştık Yücel Bayram ile. Yücel Bayram, zor şartlar altında başladıkları işin bugün geldiği noktayı görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini, bu başarıda sadece kendilerinin değil fuarın başarılı geçmesi için kentin önemli firmalarının vermiş olduğu katkının da unutulmaması gerektiğini söyledi ve tesadüfen oradan geçen Bürosan AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dilme'yi göstererek, "Mobilya Fuarı'nda ne zaman sıkışsak Murat Dilme'den destek istedik, Bürosan olarak bizleri asla yalnız bırakmadı. Her seferinde yüzlerce metrekare yer alarak fuarımıza destek oldu. Bu tip insanların ve kurumların desteğinin hiçbir zaman unutulmaması gerekir" dedi.

Gezdiğim ve gezmekten de büyük keyif aldığım Mobilya Fuarı son derece başarılı olmuş. Fuar alanı katılımcılara yetmemiş, ilave çadır kurulmak zorunda kalınmış. Diğer yandan fuara katılan neredeyse tüm firmalar kendilerine özel stantlar yaptırarak fuarın görselliğinin başarılı olmasına katkı sağlamış. Sadece Adana ve bölgeden değil yurtdışından da ziyaretçileri olan Mobilya Fuarı'na katılan birçok firmanın gelecek sene de katılmak için yerlerini şimdiden ayırtmaları fuarın ne kadar başarılı geçtiğinin bir göstergesi olsa gerek. Diğer yandan artık rüştünü ispatlamış olan ve bize göre kendi alanında ülkemizde düzenlenen fuarlarının birincisi olmaya aday Tarım Fuarı'nın ismini belirtmeden geçmek olmaz. Çünkü Tarım Fuarı'na katılan firma sayısı o kadar fazla ki mevcut alan yetmediği gibi ilave çadırlar kurulmakta ve açık alanda dahi firmalara stant yerleri verilebilmekte.

Son yapılan fuarlar da göstermiştir ki Adana, ülkemizde fuarcılıkta kendini ispatlamış merkezlerden biridir. Düzenlenen fuarlara tek hol yetmemekte, yoğunlaşan talepler ilave çadır kurularak karşılanmaya çalışılmaktadır. Bölgemize ilgi gösteren firmaları çadırlarda ağırlamaktansa, ikinci holün yapılarak Adana'nın dinamizmini bir adım daha ileri taşımanın doğruluğuna ÇUFAŞ yetkililerinin de katılacağına inanıyoruz.

Fuarcılığın gelişmesi için baştan beri elini taşın altına koyan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, Adana'nın bir fuar merkezi olması için ticari bir şirket temsilcisinden çok kent sevdalısı gibi çalışan Tüyap Adana Bölge Yetkilisi Bülent Yamaç ve ekibini kutluyoruz.