'Danıştay saldırısı' davasında karar!
''Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı'' iddiasıyla eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Genel Müdürü Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın beraatlarına karar verildi
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı'' iddiasıyla eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri (SGS) Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın beraatına karar verdi.
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı sanıklar ve sanık avukatları katıldı. Sanıkların son sözleri dinlendikten sonra Mahkeme Başkanı Önder Kabasakal, tüm sanıkların beraatlarına karar verildiğini açıkladı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Danıştay saldırısına ilişkin kamera kayıtlarıyla ilgili bilirkişi raporlarına dayanılarak suç duyurusunda bulunulmuş, dava da özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından açılmıştı.
Danıştay binasındaki kameraların OYAK SGS tarafından kurulduğu belirtilen iddianamede, Danıştay saldırısının yer, konum, güvenlik, güvenlik zaafları, kaçma noktaları gibi konulardaki ön hazırlık çalışmasından sonra yapılabilir hale geleceği ifade edilmişti.
İddianamede, 5 ay arızalanmayan kameraların 15 günde 5 kez arızalanmasının sebebinin, saldırı öncesindeki hazırlığın tespitini önleyerek şüphelilerin eylemini kolaylaştırma, delillerin gizlenmesi ve karartılmasına yönelik olduğu öne sürülmüştü.
OYAK SGS yönetiminde, "Ergenekon örgütü sanıklarıyla irtibatlı" emekli Kurmay Albay Orhan Çoban'ın görevlendirildiği, bu nedenle OYAK SGS'nin de örgütün müdahale ve kontrolüne açık olduğu savunulan iddianamede, Danıştay binasındaki kameraların 3 Mayıs 2006'da arızalandığı, müdahale tarihi olan 5 Mayıs 2006'ya kadar kayıt yapmadığı, 16 Mayıs 2006'ya kadar 4 kez daha arızalandığı, ancak geçici çözümlerle müdahale edildiği kaydedilmişti.
İddianamede, "OYAK SGS tarafından bilinçli olarak kameraların kayıt yapmasının engellendiği kanaatine varıldığı" ifade edilmişti.
Ceza istemleri
Olay tarihinde OYAK SGS Genel Müdürü olarak görev yapan Orhan Çoban, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş, montaj bakım şefi Metin Almalı ve teknisyen Serkan Akyıldız'ın, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istenmişti.
Bu sanıkların ayrıca, Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybettiği ve Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun yaralanmalarıyla ilgili de ''tasarlayarak, kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürmeye yardım'' ve 4 kişinin yaralanması sonucu ''adam öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçlarından 100 ile 150'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
Olay tarihinde OYAK SGS'de teknisyen olan Murat Kablan ve Murat Ünal, satın alma ve lojistik sorumlusu Erdem Acun ile Danıştay Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi mühendisi Celalettin Yüksekkaya'nın da ''silahlı terör örgütüne yardım etmek suretiyle örgüt üyesi olmak'' ve ''suç delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesine iştirak etmek'' suçlarından 8 ile 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmişti.
İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, daha sonra Ankara'ya gönderilmişti.