Kalkavan, milyarlık işlerle büyüyor
Metin Kalkavan'ın tersanesi Sedef, enerji gemisi inşasında 1 milyar dolarlık ciroya yaklaşıyor. Tersane, Savunma Sanayii için inşa edeceği 700 milyon euroluk Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) projesi için de imzayı bu ay atmaya hazırlanıyor
Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan’ın sahip olduğu Türkiye'nin en büyük tersanelerinden Sedef, enerji ve askeri gemi projelerinde hızla büyüyor. Enerji gemisi inşasında 900 MW’a ulaşan Sedef Tersanesi, Karadeniz Holding’e 11'inci projeyi teslim etmek için gün sayıyor. Tersane, Savunma Sanayi için inşa edeceği 700 milyon euroluk ‘Havuzlu Çıkarma Gemisi’ projesi için ilk adımı atmaya hazırlanıyor.
Türkiye’nin alan ve kapasite bakımından en büyük özel tersanelerinden biri olan Tuzla’da kurulu Sedef Tersanesi, Türkiye’nin en büyük hacimli kuru havuzuna sahip. Toplam 231 bin m2’lik alanda imalat yapan tersane, yılda 100 bin ton sac işleme kapasitesine sahip. Kuru havuz kapasitesi 180 bin DWT boyutlarında gemi inşasına, bakımına ve onarımına elverişli olan işletmenin yarı ıslak kızak kapasitesi 7 bin 500 TEU boyutlarında konteyner gemisi inşasına, bakımına ve onarımına imkan tanıyor.
Offshore tipi gemiler ve platfomlar da üretebilecek yeterliliğe sahip olan tersanede 50 bin ton/ yıl kapasiteye sahip panel hatları mevcut. Tersanenin çalışan sayısı ise yaklaşık bin 500.
Enerji gemisi Gana'ya gidecek
Şu anda tersanede Karadeniz Holding için iki enerji gemisi projesinin devam ettiğini açıklayan Sedef Tersanesi Yetkililerinden Bora Karasu, “2008’den bu yana enerji gemileri yapıyoruz bu şirket için. Şu anda 11'inciyi konuşuyoruz. 11'inci projeyi teslim edeceğiz. Şu anda yapılanlardan biri 205 MW bir diğer 160 MW. Bugüne kadar tersanemizde 900 MW'a yakın enerji gemisi çıktı. Pakistan ve Lübnan gibi ülkelere gidiyor bu projeler. Yakında tamamlanacak projelerden biri Gana’ya gidecek” dedi. MW başına 1 milyon dolar aldıklarını ifade eden Karasu, “500 MW bir gemiyi 500 milyon dolara mal ediyorsunuz. Bu türden enerji gemisi yapan Türkiye'de başka tersane yok, dünyada da sayılı firma yapıyor. Bu bizim en büyük projemiz. En büyük ciroda buradan geliyor" dedi. Bunun dışında mevcut projeler arasında Arabistan için yüzer havuz yaptıklarını belirten Karasu, “Boyu 160 metre olan 8 bin DWT kaldırma kapasitesine sahip yüzer havuzlar yapıyoruz. Bunlardan biri mart ayının sonunda gitmiş olacak. Yine Arabistan için bir tane daha yüzer havuz yapıyoruz” dedi.Yine bir firma için arabalı vapurlar inşa ettiklerini ifade eden Bora Karasu, “3-4 ay önce kontratlara başladık. Şu anda da imalatları yapıyoruz. 2+3 olan projede 2'si başarılı olursa 3’üncüyü de alacağız. İki projeden biri Temmuz 2016’da diğeri ve Ekim 2016’da teslim edilecek. Bir projenin değeri 25 milyon dolar değerinde” dedi.
'LPD' için imzalar bu ay atılıyor
Şu anda sipariş defterinde kesinleşmiş 6 projeleri olduğuna dikkat çeken Karasu, en önem verdikleri projenin ise Savunma Sanayii Müsteşarlığı için inşa edecekleri Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) olduğunu söyledi. Bora Karasu, “Yaklaşık 700 milyon euro değerindeki ihaleyi aldık. İmza aşamasındayız. Ciromuzu önemli oranda artıracak bu proje için 1 yıldır görüşmelerimiz sürüyor. Bu ay için neticelendirmiş olacağız.İmza attıktan sonra 4 ay da o imzanın yürürlüğe girme süreci var. Sonra da 1 yıl dizayn sürer. 2016-2017'de başlamış oluruz. Bu projenin 2010 yılında tamamlanması planlanıyor” şeklinde konuştu.
Havuzlu Çıkarma Gemisi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekat alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecek. Gemi, idari ve lojistik görev fonksiyonlarına katkı sağlayacak. Havuzlu Çıkarma Gemisi, gerektiğinde Doğal Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesindeki tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanı sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek. Geminin uzunluğu 230 metre, genişliği 30 metmaksimum hızı 21 knot olacak.
Sedef Tersanesi 3. köprünün ayaklarını bitirdi, sıra aradaki panellerde
Tersanelerin son yıllarda endüstriyel projelere yoğunlaştığının altını çizen Sedef Tersanesi yetkililerinden Bora Karasu, Sedef Tersanesi olarak 3. köprünün ayaklarını bitirdiklerini ve bu ayakların arasındaki panel imalatlarını da yapacaklarını belirtti. Buradan 20 milyon dolara yakın ciro sağlanacak. Bakım-onarıma ağırlık vermediklerini vurgulayan Karasu, “Bakım onarıma girmedik. Bu alan bizi mutlu etmedi.Çünkü çok sıkıntılı bir iş. Hem çok agresif, hem çok hızlı olmanız gerekiyor. Biz o nedenle endüstriyelde kalmayı tercih ettik. Bence tersane açısından çok da hata yapmadık” dedi. Yeni görüşmeleri de yaptıklarına dikkat çeken Karasu, ”Konteyner projesi gündemde, arabalı vapurlar için teklifl er alıyoruz. Havuz teklifi çok geliyor. Bu alanda uzmanlaştık. Müşteri arayışımız yok. Kaliteli iş yaptığımız için müşteri bize geliyor” diye konuştu.