Futbol dünyasının komik yüzü
Geçtiğimiz günlerde Dünya Kupası hakkında derlediğimiz ilginç hikâyelere köşemizde yer vermiştik. Okuyucularımızdan gelen olumlu tepkiler üzerine işin kapsamını biraz genişletip, bu kez futbol dünyasının genelinden eğlenceli olayları bir araya getirmeye çalıştık. Keyifl e okuyacağınızı düşündüğümüz bu yazımızda geçmişten bugüne yaşanan ilginç futbol olaylarına yer veriyoruz.
Kim daha açıkgöz?
1945 yılı kış aylarında Arsenal ile Dinamo Moskova, White Hart Lane’de bir dostluk maçı için bir araya gelirler. Futbol oynamaya çok da müsait olmayan bir havada başlayan maç, dakikalar geçtikçe oyuncular açısından eziyete dönüşür çünkü sahaya inen ağır sis nedeniyle adeta göz gözü görmemektedir. Her iki tarafın hakeme yaptığı itirazlar kabul görmeyince, karşılaşmaya devam edilir ancak oynanan oyunun futbol olduğunu iddia etmek zordur. Örneğin Dinamo Moskova üç oyuncu değişikliği yapar fakat çıkması gereken oyuncular sahada kalırlar. Rus kulübü sahada 14 kişiyle mücadele etmekte ancak kimse bu durumun farkına varmamaktadır. O günü yaşayan futbolseverlerin iddiasına göre tribünlerden sahayı görmek bile sis nedeniyle imkânsızdır. Bu esnada Arsenal takımı da bir cinlik yapar ve daha önce kırmızı kart gören bir oyuncusunu çaktırmadan(!) yeniden sahaya gönderir. İngiliz takımının kalecisi soğumamak için ısınma hareketleri yaparken kafasını kale direğine vurup sakatlanır. Sağlık ekibi kaleciyi ancak yardım çığlıklarından bulup sedyeye alır. Bugün bile maçın kaç kaç bittiğine dair kesin bir bilgi olmadığını söylersek, sanıyorum şartlar gözünüzde daha kolay canlanacaktır.
Bir türlü oynanamayan maç
1962-63 sezonu aynı zamanda İngiltere’nin tarihte gördüğü en çetin kış şartlarından birine sahne olur. 5 Ocak 1963’te Lincoln City ile Coventry City arasında oynanması gereken maç, kötü hava koşulları nedeniyle ileri bir tarihe ertelenir. Bu erteleme İngiltere şartlarında normal gözükse de kimse bu maçın tarihe geçeceğini o zamanlar tahmin etmemektedir. Erteleme günü geldiğinde hakem dondurucu soğuk ve kar yağışı yüzünden bir kez daha tatil kararı verir. Oyuncuların sahaya forma ve şortla çıkmalarına bile imkân yoktur. 6 Mart’a kadar erteleme kararları birbirini izler çünkü bırakın futbol oynamayı İngiltere’de hayat dahi durma noktasına gelmiştir. Sonuçta 6 Mart tarihinde oynanan ve Coventry City’nin rakibini 5-1 mağlup ettiği karşılaşma, bu erteleme kararlarıyla uzun süre gündemi meşgul eder. Hatta kimi futbolseverler iki takıma da birer puan verilip karşılaşmanın oynanmaması gerektiğini savunurlar. 5 Ocak’ta oynanması gereken müsabaka 6 Mart’ta sona erdiğinde toplamda 15 kez ertelenmiştir. Lincoln City daha sonraları 15 müsabaka tarihinin hepsinde gelip tribündeki yerini alan 5 taraftarını plaketle ödüllendirir.
Ben daha ölmedim
İngiltere Bölgesel Lig takımlarından Congleton FC, belki de tarihin gördüğü en komik saygı duruşlarından birine ev sahipliği yapmış bir kulüp. 1993 yılında kulübün 85 yaşındaki en yaşlı taraftarının hayatını kaybetmesi üzerine, seyirciler lig maçından önce bir dakikalık saygı duruşuna davet edilirler. Bu esnada tribünlerde ölen taraftarın resminin ve isminin olduğu bir pankart açılır. İşin komik yanı da işte tam bu noktada başlar. Karşı tribünde kendi resmini gören yaşlı taraftar, seyircilerin yardımıyla sahaya girer. Oyuncular ne olduğunu anlayamadan saygı duruşu iptal edilir, tribünler sevinç çığlıkları atmaya başlar. Yaşlı taraftar rutin kontrollerini yaptırmak üzere yalnızca iki günlüğüne kasaba dışındaki bir hastaneye gitmiş ve yokluğunda hayatını kaybettiğine dair şayialar almış, yürümüştür. Bu olay her ne kadar kulübü ve taraftarlarını sevince boğsa da halkla ilişkiler departmanında görev yapan iki kişi skandal sonrası işinden olur. Taraftar Fred Cope ise bu olaydan 6 yıl sonra hayata gözlerini yumar.
Süt ürünlerine Vieri zammı
İtalya ligi Serie A takımlarından Inter’in 1999 yılında yaptığı bir transfer ülkede ilginç olayların fitilini ateşlemesi bakımından burada yer almayı hak ediyor. Transfer döneminde 45 milyon euro bedelle Lazio’dan Inter’e geçen Christian Vieri, alacağı ücret de hesaba katıldığında yeni kulübüne epey pahalıya mal olmuştur. İtalya’da herkes bu transferi konuşurken, süt ürünlerinin bir gecede %15 zamlandığının duyulması ise olayı bambaşka bir yere taşır. Inter’in o tarihteki başkanı Sergio Cragnotti, aynı zamanda İtalya’nın en büyük süt ve süt ürünleri şirketinin de sahibidir. Diğer firmalar da fiyatlarını yeni düzeye çekince, İtalya’da Vieri transferine toplumsal bir tepki oluşur. Milan taraftarları “Süt içerek Inter’e ve Vieri’ye destek olmayacağız” diyerek; sütü, süt ürünlerini hatta kahvaltılık gevrekleri bile boykot ederler, tüketmezler. Milan taraftarına çocuklu annelerden de destek gelir. Bu boykot gündemi öylesine meşgul eder ki, bir süre sonra Ekonomi Bakanlığı duruma müdahale etmek durumunda kalır. Yapılan pazarlıklardan sonra zammın önemli bir kısmı geri alınır ve İtalyan çocuklar süt içmeye devam ederler.
10 dakika görev yaptı
İngiltere’nin köklü kulüplerinden Torquay United, teknik direktör olarak basına tanıttığı Leroy Rosenior’ı 10 dakika sonra görevinden alarak bu alanda tarihe geçti. 2007 yılında gerçekleşen olayda, basın toplantısıyla medyaya tanıtılan Rosenoir’ın verdiği tepki de uzun süre unutulmayacak cinsten. 15.30’da biten toplantının üzerinden henüz 10 dakika geçmişken, apar topar geri çağrılan basın mensuplarına kulübün çoğunluk hisselerini elinde bulunduran Mike Bateson’ın %51’lik bölümün satışı için anlaşma sağladığı ve yeni yönetimin kendi seçeceği teknik adamla yola devam etmek istediği açıklandı. İşin ilginç yanı, yapılan açıklamada Leroy Rosenoir’a da teşekkür edilmesiydi. Konuyla ilgili görüşleri sorulan Rosenoir da, “Herhalde 10 dakikada kulübü getirdiğim noktadan oldukça memnun kalmış olacaklar” cevabıyla salonda kahkahaların yankılanmasına yol açtı. Torquay United halen İngiltere alt liglerinde var olma mücadelesini sürdürüyor.