Genç girişimci, kumbarayı ‘cebe’ soktu
Yeni geliştirilen akıllı telefon uygulaması ile kartla yapılan alışverişlerde harcama tutarı yuvarlanacak, küsurat kısmı ‘Dijital Kumbara’nızda birikecek.
Uğurcan GÖKÇEN
İSTANBUL - Genç girişimci Orbay Keskin, tasarrufa dijital boyut kazandıracak akıllı telefon uygulaması geliştirdi. ‘Dijital Kumbara’ kartlı alışverişlerde harcama tutarını yuvarlayarak tüketicilere tasarruf ettirmeyi amaçlıyor. Keskin, e-tohum’un Girişimcilik Zirvesi’nde ödül de alan uygulama için bankalarla görüşme halinde...
Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’ye gelen kumbaralar bir nesle tasarruf bilinci aşıladı. Günümüzde ise yeni teknolojilerin gelişmesi ve kartların hayatımızdaki yerini almasıyla kumbaralar nostaljik objelere dönüştü.
Genç girişimci Orbay Keskin, geliştirdiği ‘Dijital Kumbara’ uygulamasıyla eski nesil tasarrufu günümüze uyarlamayı hedefliyor. Yaklaşık 5 yıllık özel sektör tecrübesine sahip olan Keskin, uygulamayla, küçük birikimlerin yarattığı büyük değerin görüleceğini belirterek, ‘Dijital Kumbara’ fikrini şöyle özetliyor:
Uygulama, arkadaş gurubumuzla yaz tatilinde aklımıza geldi. Bir arkadaşın kartını yurtdışından kopyaladılar ve hesabından önemli miktarda para çektiler. Bunun üzerine arkadaşımız, bütün alışverişleri için SMS talep etmeye başladı. Hayatımızı bu kadar etkileyen kartların üzerine konuşurken de böyle bir fikir ortaya çıktı ve şu noktada birleştik: Eskiden para üstlerini kumbaraya atardık, şimdi de atabilmeliyiz... Yaklaşık 8 ay önce e-tohum’a başvurduk, başvurumuz kabul edildi. Dijital Kumbara ile e-tohum’un düzenlediği Girişimcilik Zirvesi’nde ‘Yılın Girişimleri’ alanında ödül aldık.
‘Tüketiciye fayda sağlayacak’
Uygulama için finans sektöründen olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Keskin, “Mentorlardan destek aldık, özellikle banka yöneticileri tarafından beğenilen bir uygulama oldu. Tasarruf ihtiyacının bu denli arttığı bir dönemde böyle bir uygulamanın tüketiciye fayda sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Keskin, Dijital Kumbara’yı 14 farklı finans kurumunda test ettiklerini, sorunsuz bir şekilde çalıştığını, teknik olarak çalışmaların tamamlandığını söyledi. Genç girişimci, finans kurumlarıyla görüşmelerin sürdüğünü belirterek, uygulamanın 3 ila 6 ay arasında hayata geçebileceğini açıkladı.
Ayda 90 lira tasarruf imkanı
Uygulamanın özellikle gençler tarafından ilgi görmesini beklediklerini ifade eden Keskin, sebebini şu şekilde özetliyor: “İlk olarak, gençler arasında gelecek kaygısından doğan, para biriktirememekten kaynaklı bir tasarruf kaygısı var. İkincisi bağımsız bir uygulama... Bu nedenle Dijital Kumbara’nın özellikle 30 yaşa kadar çok popüler olacağını düşünüyoruz.” Keskin, yaptıkları araştırmaya göre, 1500 TL kartlı harcaması olan bir tüketicinin böyle bir tasarruf uygulamasıyla aylık 70 ila 90 lira arası para biriktirebileceğini söyledi.
Uygulama nasıl çalışacak?
Uygulamanın temel mantığı; kartla yapılan harcamalarda harcama tutarını yuvarlayarak, küsurat kısmını Dijital Kumbara’da biriktirmek. Dijital Kumbara ile tasarruf yapmak isteyen kişi uygulamayı cep telefonuna indirecek ve kaydını gerçekleştirdikten sonra banka onayıyla birikime başlayabilecek. Bu noktada ve sonrasında yapılacak işlemler banka ile kullanıcı arasında gerçekleşiyor. Kartla yaptığınız her harcamada, 20 liraya kadar olan harcama tutarı en yakın tamsayıya, 20-100 lirası olan harcamalar 5 ve 5’in katlarına, 100 lira üzerinde harcamalar ise 10’un katlarına tamamlanıyor. Yani 12 liralık bir harcama yaparsanız 13 lira, 26 liralık bir harcama yaparsanız 30 lira, 101 liralık bir harcama yaparsanız harcama tutarı 110 liraya yuvarlanıyor. Böylece yuvarlanan küsurat Dijital Kumbaranız’da birikmeye başlıyor. Ay sonunda uygulamadan gelen talebe onay vermeniz gerekiyor. Bu esnada da istediğiniz ‘küsurat yuvarlama’ işlemlerini iptal edebiliyorsunuz. En sonunda onay vermenizle birlikte, biriken tutar bireysel emeklilik sistemi, vadesiz hesap ya da yatırım hesabınıza yönlendiriliyor. iOS ve Android işletim sistemleri için uygun olan Dijital Kumbara için kullanıcıdan herhangi bir ücret talep edilmeyecek.