Sürdürülebilir bir dünya için…

Metro Toptancı Market, hayata geçirdiği projeler çerçevesinde şirketin sosyal, ekonomik ve çevresel performansını değerlendirdiği raporunu yayımladı. Metro Türkiye, Metro ülkeleri arasında GRI G4 standartlarını kullanarak rapor hazırlayan ilk ülke.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Metro Toptancı Market, hayata geçirdiği projeler çerçevesinde şirketin sosyal, ekonomik ve çevresel performansını değerlendirdiği ilk raporunu yayımladı. Metro ülkeleri arasında GRI G4 standartlarını kullanarak rapor hazırlayan ilk ülke olma özelliği taşıyan Metro Türkiye'nin 2015 yılına ait verilerin ele alındığı raporunda şirketin yönetim yapısı, kurumsal vizyon ve misyonu, değerleri ve sosyal sorumluluk alanındaki öncelikli konuları paylaşılıyor.  

Gıda atığını azaltma çözümleri

Metro Toptancı Market; sürdürülebilir tarım, balık ve hayvancılıkla ilgili projelerin yanı sıra gıda atığının azaltılmasına yönelik çözümleriyle de ön plana çıkıyor. Türkiye'ye özgü lezzetleri kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakılacak kültür mirasımızı oluşturmak adına hayata geçen coğrafi işaretli ürünler projesi ile özgün doğa koşullarında yetiştirilen coğrafi işaretli ürünlerin korunmasını, ulusal ve global çapta tanıtılmasını, yerel üretici ve dolayısıyla da ülke ekonomisi için katma değer yaratılmasını amaçlayan Metro Toptancı Market raflarında yer alan Finike portakalı, Taşköprü sarımsağı, Aydın inciri, Denizli Kale biberi, Giresun tombul fındığı, Zile pekmezi gibi 60 coğrafi işaretli ürün, 12 bin 400'den fazla yerel üreticiden toplanarak tüketiciler ile buluşuyor.

Balıkları korumak için

Türkiye'nin en çok balık satan marketi olan Metro Türkiye gelecek nesiller için balık stoklarının devamlılığını sağlayabilmek adına sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlayacak projeler geliştirdi. 'Kızına bak, Anasını Al' projesiyle çinekop ve sarıkanat satmama kararı alan ilk market olup balık avlanma boyları konusunda yasal mevzuata örnek teşkil eden Metro Toptancı Market, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile birlikte hayata geçirdiği 'Palamutlar Nerede?' projesiyle birlikte Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirilmesini, ticari öneme sahip olan palamut balığının göç yollarının güncellenmesi ve stokları giderek azalmakta olan balığın sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkıda bulundu.

8-139.jpg

Verimlilik ön planda

Gıda atığı konusunda çalışmalara imza atan Metro Toptancı Market'in Genel Müdürü Kubilay Özerkan, gıda atığının yanı sıra harcanılan su, enerji ve işgücü konusunda da sürdürülebilir ve verimli bir yol izlediklerini ifade ediyor. Gıda kaybını ve atığını en aza indirmek için kendilerini üretici ve tüketici arasında bir köprü olarak konumlandırdıklarını ifade eden Özerkan; "Zinciri tarladan tüketicinin tabağına kadar bir bütün olarak ele alıyoruz. Bunu yaparken öncelikle uluslararası mutfaklarda trendi takip ediyor, müşterilerimizin ihtiyaçlarını onlarla birlikte belirliyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda üreticiyle anlaşıyoruz. 'O' (Sıfır) kilometre yaklaşımıyla ürünlerimizi mağazalarımızın bulunduğu bölgelerdeki yerel üreticilerden almaya özen gösteriyoruz." diye konuştu. 

Özerkan, tedarikçiler ile yapılan çalışmaların sonuçlarını da paylaşırken doğru zamanda hasat, ilaç kullanımı gibi konularında verilen eğitimler sayesinde gıda kaybının yüzde 50'sini engellediklerini belirtirken yeni ambalajlama sistemi ile ürünlerin raf ömrünü 3 kat daha uzatıldığını ifade etti. 

Metro Toptancı Market, ülkemizde 1990'dan bu yana faaliyet gösteriyor. 19 ilde 35 satış noktasından 38 kentte müşterilerine ulaşıyor. Tüm Metro mağazalarında "Tarladan Çatala" gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulmasını esas alan bir standart olan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartları yüzde 100 uygulanıyor.