'Vize'yle ilgili iki önemli açıklama
Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa seyahati hakkı sağlayacak anlaşmayla ilgili olarak, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans ve Almanya Başbakanı Merkel açıklamada bulundu.
Türkiye-AB Zirvesi sonrası üzerinde anlaşılan taslak kararın yankıları sürüyor. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Türk vatandaşlarının haziran sonundan itibaren Schengen Bölgesi'ini vizesiz seyahat edebilmeleri için, Türkiye'nin yerine getirmesi beklenen kriterleri nisan sonuna kadar tamamlaması gerektiğini söylerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'de, vize koşullarının gevşetilmesi için AB'nin belirlediği koşulların değişemeyeceğini belirtti.
'Nisan sonuna kadar yerine getirmeli'
Timmermans Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Avrupa'ya göçmen akışının kontrol altına alınması için yapılan anlaşma hakkında yaptığı açıklamada, "Göçmenlerin topluca Türkiye'ye gönderilmesi söz konusu olamaz. Göçmen anlaşmasının işe yaraması için Yunanistan ve Türkiye'nin yasaları değiştirmesi gerekiyor. Göçmen anlaşmasıyla ilgili daha fazla zorluklar bekliyorum" dedi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Timmermans , "Türkiye'ye vize şartlarının gevşetilmesi somut koşullara bağlı, kestirme yol yok. Anlaşma ile Türkiye'ye açık çek verilmiyor, göçmen sorunu sadece Türkiye ile yapılan anlaşmayla çözülemez. Türkiye Haziran sonu itibariyle vize serbestisi için gerekli şartları nisan sonuna kadar yerine getirmeli. Haklar konusunun görüşülmesi için Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması AB'nin çıkarına" diye konuştu.
'AB'nin belirlediği koşullar değişmez'
Merkel AB-Türkiye anlaşmasına ilişkin olarak, "AB-Türkiye anlaşmasının ardından her AB ülkesinin mülteci kotalarını kabulü için anlaşma gerekiyor. Türkiye ile üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması konusunda anlaşmadan önce Kıbrıs'a dair yapılması gerekenler var" dedi.
Merkel, Türkiye'ye vize koşullarının gevşetilmesi için AB'nin belirlediği koşulların değişemeyeceğine dikkat çekerek "Türkiye’nin AB’den daha fazla mali kaynak talepleri tümüyle anlaşılabilir" dedi.
Merkel, Türkiye ile diyalogda basın özgürlüğünün ve Kürtlere adil yaklaşımın önemine vurgunun devam etmesinin önemine de dikkat çekti.