Cami avlusunda ticari faaliyet

Zeki GÜNDÜZ
Zeki GÜNDÜZ VERGİ POLEMİKLERİ [email protected]

Değerli DÜNYA okurları, Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu'na ilişkin 1 seri nolu Tebliğ yayınlandığında, "Artık tüm dernek ve vakıflar vergi tehdidi altında" değerlendirmemi sizlerle paylaşmıştım.

1 seri nolu KVK Genel Tebliği'nde dernek ne yapsa ticari faaliyet sayma eğilimi var. Derneklerin tertipledikleri yemekli toplantılar dahi aynı yılda birden fazla yapılıyorsa, birbirini izleyen yıllarda düzenli yapılıyorsa ticari faaliyet olarak değerlendirilmekte.

Cenazeye çelenk göndermek yerine derneklere bağış yapmak

Hemen hemen tüm camilerin avlusunda çeşitli derneklere ait bağış toplama masaları mevcuttur. Masada biri oturur bağışlanan tutarı alır ve dernek bağış alındı makbuzu düzenler. Sonrasında da metal, sembolik çelenk üzerine bağışta bulunanın adı yazılır.
Bir incelemede, bağış toplayan derneğe, metal çelenk, ismin yazılması, masa, sandalye, bunların taşınması için mevcut araç veya nakliye masrafları, görevli personel dikkate alınarak bu bir "ticari faaliyettir" denildi.

"Dernek "çelenk hizmeti" veriyor bu nedenle bağış makbuzu değil fatura düzenlemeliydi, aldığı tutar üzerinden de KDV hesaplamalıydı" denilmek suretiyle cezalı işlem yapıldı.

Teknik bir sorun mu var?

Bir dernek hakkında inceleme yapılmış ve cezalı vergi salınmış denildiğinde, doğal olarak işin uzmanı olmayanlar herhalde hukuki, teknik, tartışmalı bir durum var ki böyle bir işlem yapılmış diye düşünebiliyorlar. En azından benim okuduğum inceleme raporu tamamen benim özetlediğim gibidir. Mali İdare bir an önce bu ve benzeri yanlışlıkları düzeltmelidir. Yardım toplayıp bunlarla ihtiyaç sahiplerine destek vermeye çalışan dernekler biraz daha özenli yaklaşımları ziyadesiyle hak ediyor.

2012 yılı kapanış tasdikleri

Değerli DÜNYA okurları, 26.12.2012 tarihli "Üç Konu Üç Uyarı" başlıklı yazımın 2012 kapanış tasdikleri bölümüne çok sayıda yorum alınca yılın ilk yazısında bu konuya tekrar değinmeye karar verdim.

Eski hükümlere göre kapanış tasdiki yapılacak defterler ve tarihleri
Eski TTK'ya göre;

- Yevmiye defterinin 31 Ocak'a kadar,

- Envanter defterinin de 31 Mart'a kadar kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerekmekteydi.

Yeni TTK'ya göre kapanış tasdiki yapılacak defterler ve tarihleri

Yeni TTK'ya göre;

- Yevmiye defterinin ve

- Yönetim kurulu karar defterinin 31 Mart'a kadar kapanış tasdiklerinin yaptırılması gerekmektedir.

Görüldüğü üzere yeni düzenleme ile "Envanter defteri" için kapanış tasdiki kaldırılırken, "Yönetim kurulu karar defteri" için kapanış tasdiki getirilmiştir.

Yorum farkları nereden çıkıyor?

6103 sayılı TTK Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'un 2'nci maddesinin b fıkrasında:

"Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleşmiş hukuki fiiller, bağlayıcılıkları ve hukuki sonuçları itibariyle bu tarihten sonra dahi gerçekleştirildikleri tarihte yürürlükte bulunan kanuna tabidir." düzenlemesi mevcut.
Bu konuda, bu ifade nedeniyle, eski hükümlere göre tasdik ettirilmiş defterlerin, eski hükümlere tabi olacakları yorumu yapılıyor olduğu ve öteden beri de bahsi geçen defterlerle ilgili kapanış tasdikleri bu şekilde yapılıyor olduğundan, belki biraz da muhafazakâr yaklaşıp eski defterleri eski hükümlere göre kapatın yorumunu yapmıştık.

Son söz

Noterlerle yaptığımız görüşmeler, odalar ve meslektaşlarımızla yaptığımız değerlendirmeler neticesinde 2012 defterleriyle ilgili kapanış tasdiklerinin 31.03.2013'e kadar yeni TTK'ya göre yapılmasının daha doğru olacağı görüşü ağır bastı. Başka bir gelişme olur ise memnuniyetle ve süratle paylaşacağım.
Tüm okurlara sağlıklı, mutlu, huzurlu, gönüllerince geçirecekleri bir yıl diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar