Kahramaraş'ta çevre konusunda güzel şeyler oluyor

Ali ESKALEN
Ali ESKALEN MARAŞ'tan [email protected]

Geçtiğimiz günlerde bir grup gazeteci arkadaşla beraber Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un düzenlediği bir geziye katıldık. Bu sayede Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarını yerinde inceleme ve görme fırsatı bulduk.  

Gezide ilk durak Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde dar gelirli vatandaşlar için yapılan, 37 blok ve 1480 daireden oluşan Güneşevler toplu konutları oldu.  Brüt 123 metrekarelik dairelerin her biri 68 bin TL’ye mal olmuş. Başkan Erkoç dar gelirli vatandaşlar için konut projelerinin devam edeceğini de söylüyor. Bunun yanında, Millet Bahçesi, Hobi Bahçesi, Menzelet ve Kılavuzlu Barajı Mesire Alanı Projesi, yeni bulvar çalışmaları ve Atıksu Arıtma Tesisi'nde de çalışmalar devam ediyor… 

Şehir merkezindeki yoğun trafik için lokal çalışmalar yerine önce köklü çözümler üretmeye çalışan Büyükşehir Belediyesi, yeni bulvar çalışmalarına büyük bir hız vermiş, merkezdeki trafiği yeni bulvarlara taşıyarak şehir içindeki yolları rahatlatmayı amaçlamış. Mevcut yolların yetersiz oluşu şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek isteyen vatandaşların şehir merkezini kullanarak gideceği yerlere ulaşmaya çalışması merkezdeki trafiği daha da çekilmez hale getirmekte. Bulvar çalışmalarının tamamlanması ve merkezde yapılacak düzenlemelerle kent merkezinde trafiğin de rahatlaması planlanıyor

Bana göre belediyenin projelerinden en önemlisi Atıksu Arıtma Tesisi idi. Yaklaşık 500 bin nüfuslu şehir merkezinin tüm atık suyu Menzelet Barajı'na dökülüyordu. Bunun yanında kuyumculuk ve altın işleme merkezi olan Kahramanmaraş’ta bu üretimden kaynaklanan atıklar ı da yine aynı yere gidiyor ve kirliliği daha da artırıyordu. Bu nedenle kent için en önemli ve hayati yatırım bana göre Atıksu Arıtma Tesisi'dir.

Menzelet Barajı'ndaki kirlilik artık had safhaya ulaşmıştı. 

Geçmiş dönemlerde arıtma tesisi konusu hep ötelenmiş ve görmezden gelinmiş ve nerdeyse çevre felaketi konumuna ulaşmıştı. Büyükşehir Belediyesi büyük bir sorumluluk örneği göstererek nerdeyse büyükşehir olduktan sonraki ilk proje olarak 49 milyon euroluk Atıksu Arıtma Tesisi projesine el attı.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali yardım Fonu projenin yüzde 85’ni üstlendi. Kalan yüzde 15’lik kısmını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi öz kaynaklarından karşıladı.

Temelleri atılan proje büyük bir hızla tamamlanmaya çalışılıyor. Bu proje sayesinde 

Kahramanmaraş çevre sorunları konusunda geleceğe daha güvenli bakma sansını da yakalamış olacak.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar